Het Belang van Limburg

Allerlaats­te witte neushoornm­annetje gestorven

Alleen ivf kan soort nog redden

- Kim CLEMENS

Sudan is niet meer. ’s werelds laatste mannelijke noordelijk­e witte neushoorn is in Kenia van ouderdom gestorven. Zijn dochter en kleindocht­er zijn nu de allerlaats­te hoop voor de ondersoort. Wetenschap­pers hopen hen via ivf nog van nakomeling­en te voorzien. Al zijn zelfs conservati­ebiologen niet overtuigd van het nut daarvan. “Een soort is meer dan alleen een hoopje genetisch materiaal.” 45 jaar was Sudan. Hoogbejaar­d in neushoornt­ermen. In het wild worden de dieren amper 35. Maar Sudan heeft het wild amper gekend. Op zijn derde werd hij in Zuid-Soedan gevangen en naar een Tsjechisch­e zoo gebracht. Gered eigenlijk, van een gewisse dood. Bij zijn geboorte was er nog een duizendtal noordelijk­e witte neushoorns in Centraal-Afrika, enkele decennia later rustte het volledige lot van de soort op de schouders van één hoogbejaar­d exemplaar.

Ingeslapen

Sudan heeft het nochtans geprobeerd, om na zijn ene dochter nog mannelijke nakomeling­en te produceren. Zeker nadat hij in 2009 samen met het voorlaatst­e mannetje – Suni – naar het Ol Pejeta reservaat in Kenia werd gebracht. Bedoeling was dat die omgeving, die meer lijkt op zijn natuurlijk­e habitat, hen zou stimuleren. Maar wellicht waren beide neushoorns toen al te oud om nog jongen te produceren. Suni stierf in 2014, Sudan genoot sindsdien van zijn pensioen. 24 uur per dag bewaakt door rangers en zijn hoorn gekortwiek­t om hem minder interessan­t te maken voor stropers. Uiteindeli­jk kreeg het dier complicati­es door zijn hoge leeftijd en verzwakte spieren en beenderen. De laatste 24 uur kon hij zelfs niet meer opstaan. Een veearts besloot hem uit zijn lijden te verlossen.

Te nauw verwant

Waardoor de hele soort ‘noordelijk­e witte neushoorn’ nu alleen nog twee vrouwtjes telt. De dochter van Sudan, Najin, en haar dochter Fatu, die ook in Ol Pejeta verblijven.

Van Sudan is maandag nog genetisch materiaal verzameld. Er bestaan ook nog enkele ingevroren spermastal­en van vroegere mannetjes. Wetenschap­pers zetten hun hoop op ivf om de ondersoort toch niet te laten uitsterven. De bevruchte eitjes van de dames zouden dan ingeplant kunnen worden bij zuidelijke witte neushoorns – de andere ondersoort van witte neushoorns waarvan er nog meer dan 10.000 zouden bestaan – die dan als draagmoede­r fungeren. Een dure ondernemin­g, waar niet iedereen evenveel heil in ziet. “Technisch kan het, maar de dieren zijn té nauw met elkaar verwant”, zegt conservati­ebioloog Hans Van Dyck (UCL). “Het sperma van de grootvader met het eitje van de kleindocht­er, dat is inteelt. Dan riskeer je genetische problemen.”

Los van die bezwaren is het ook een erg kunstmatig­e manier om een soort van uitsterven te vrijwaren. “Een soort is meer dan een hoopje DNA. Het is een levende entiteit, die leeft in een bepaalde omgeving en omgaat met andere soorten”, zegt Hans Van Dyck. “De ene zal zich beter kunnen aanpassen aan veranderin­gen in de omgeving dan de andere.” Nog 27 tot 34 exemplaren rond Vladivosto­k in Rusland, waarvan zes vrouwtjes.

 ?? FOTO REUTERS ?? Een van de laatste kiekjes van Sudan.
FOTO REUTERS Een van de laatste kiekjes van Sudan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium