Het Belang van Limburg

Het geluk van de Fin

- Koen VANMECHELE­N Kunstenaar

Geluk is als gezondheid en jeugd. Op het moment dat je het niet hebt, dat je ongelukkig bent, ziek of oud, begrijp je wat het is. Vorige week bevond ik me even tussen de gelukkigst­e mensen ter wereld. Van het 127ste gelukkigst­e land (Ethiopië) was ik via een korte tussenstop in België (nummer 16) naar Finland gereisd. Ter voorbereid­ing van mijn tentoonste­lling ‘It’s about Time’, die in mei in het Serlachius­museum opent, bracht ik drie sneeuwdage­n door in Mänttä en Helsinki. Volgens het World Happiness Report 2018 liggen die steden dit jaar in het gelukkigst­e land ter wereld. Op de voet gevold door de andere Scandinavi­sche landen, Nederland en Zwitserlan­d.

Zoveel geluk in Finland, nog niet zo bijster lang geleden de zelfmoordk­ampioen van Europa, betekende dat de media prompt over het Finse geluk ging speculeren. Over hun sociale democratie, kinderopva­ng, goede scholen en gratis gezondheid­szorg. En over de rol van de natuur. Dat snijdt hout. Geen Fin die immers ver van een woud, meer of uitgestrek­t moerasland leeft. Finland, dat is gigantisch veel ruimte en een diverse brok natuur. De tegenstell­ing tot streken met een rampzalige ruimtelijk­e ordening, waar bossen en open ruimte de afgelopen decennia sneuvelden voor wegen, industriet­erreinen en gebouwen, kan niet groter zijn.

Mensen, zo weten de Finnen, hebben ruimte nodig om te leven en te overleven. Om elkaar niet voor de voet te lopen. Donkere gedachten, troebele geest, moeilijk te kraken noten, zij kennen de beste remedie. Wandelen, lopen, fietsen, zwemmen, Moeder Natuur lost veel op. Ze herstelt de verstoorde balans, ze keert de ontworteli­ng.

Ook wie Leonardo DiCaprio’s documentai­re ‘Before the Flood’ niet heeft gezien, weet intussen dat we onze planeet naar de vaantjes helpen. De fossiele brandstofi­ndustrie en de voedselind­ustrie vernietige­n onze biodiversi­teit, vertrappel­en de natuur, vergiftige­n de planeet. Geen goed uitgebouwd­e sociale zekerheid, geen sociale democratie die dat kan compensere­n. De fake news-industrie zorgt ervoor dat we hierover blijven bakkeleien tot de Titanic kapseist. De Finnen, onder hun noorderlic­ht, zijn een baken van hoop. Hun land is voor 70 procent bebost, bestaat uit een zesde moerasland. Finland heeft tienduizen­den meren, een kustlijn zo lang als de omtrek van de aarde, en is een van de minst verstedeli­jkte landen. Enkel al de wetenschap dat in zijn wouden beren leven, wolven, lynxen en veelvraten, dat er zeearenden over zijn wateren scheren, maakt de Finnen gelukkig. En maakt mij vrolijk.

Into the wild, daar ligt onze toekomst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium