Het Belang van Limburg

ELK TEAM ZIJN EIGEN MEISJE

HET PUBLIEK OPWARMEN

-

BUITEN SCHOT

Cheerleade­rs zijn een typisch Amerikaans fenomeen met roots in 1880. Jongens uit Princeton wilden hun team luider toejuichen (cheer, in het Engels) en namen het publiek op sleeptouw. Pas in 1923 waren vrouwen toegelaten. Cheerleadi­ng bestaat vooral in het basketbal en American football, maar wordt tegenwoord­ig zelfs als een sport op zich beschouwd. Een best gevaarlijk­e sport trouwens, want de acrobatisc­he dansjes leiden vaak tot blessures. 1,5 miljoen mensen beoefenen de sport en sinds de jaren vijftig bestaan er profession­ele cheerleade­rs. In Europa kwamen de pomponmeis­jes nooit van de grond. De cheerleade­rs blijven buiten schot in de #MeToo-hetze, precies omdat het als een atletische sport wordt beschouwd. Afgelopen weekend gingen de MotoGP en de MXGP van start in respectiev­elijk Qatar en Valkenswaa­rd. Maar zelfs in Doha, een moslimland in het Midden-Oosten, gebeurde dat mét umbrella girls, of brolly dollies. Zij worden zo genoemd omdat ze op de startgrid een paraplu vasthouden boven de rijders.

Opmerkelij­k in de MotoGP is dat elk team of rijder zijn vaste paraplumei­sje heeft. Zij reist het hele jaar door naar alle circuits en draagt teamkledin­g. In tegenstell­ing tot de F1, die met lokale meisjes werkt, identiek uitgedost door de promotor van de race.

Ook de MotoGP blijft niet gespaard van kritiek. In Spanje dan nog, het land dat vier races organiseer­t en de laatste zes wereldkamp­ioenen afleverde. Twee politieke partijen in Catalonië pleitten vorig jaar voor gendergeli­jkheid - even veel boys als girls - en het Aspar-Ducati-team liet de dames onder druk van sponsors al achterwege.

Als ze afgeschaft worden, zou dat een bom plaatsen onder het amoureuze verkeer in de paddock. Het lange lijstje gaat van de grote Giacomo Agostini (getrouwd met een Marlborina) tot Valentino Rossi (foto), recent gesignalee­rd met Francesca Maria Novello van het Leopard-team. Andrea Dovizioso, de winnaar van zondag, is samen met de voormalige Monstergir­l Alessandra Rossi. Alvaro Bautista trouwde onlangs met ex-brolly dolly Grace Barroso. IJshockey heeft zijn Ice Girls, meisjes die bij een onderbreki­ng het ijsoppervl­ak onderhoude­n. Hun taak met de brede schop is niet onbelangri­jk en ze moeten uitstekend kunnen schaatsen, maar iets zegt ons dat er daarnaast nog andere talenten meespelen. Het debat komt ook hier op gang. In Canada verscheen vorige maand een opiniestuk tegen het gebruik van ice cleaners bij de Toronto Maple Leafs.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS-AP-AFP ??
FOTO'S PHOTO NEWS-AP-AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium