Het Belang van Limburg

UIT UW GEMEENTE

- Dirk JACOBS

Maxim Willems, uitbater van CaféCafé in de Meldertstr­aat in Hasselt, lanceert binnen enkele maanden het project ‘Uppergroun­d’. Dat zijn zeven elektrisch­e bussen die mensen tussen 18 en 4 uur van en naar het Hasseltse stadscentr­um moeten brengen. Laat op de avond is er immers geen openbaar vervoer meer. De stad en De Lijn zijn het project wel genegen. “De meeste mensen drinken graag een pintje, een glaasje wijn bij het eten of een gin tonic als aperitief, maar door de vele controles durven ze dat gewoon niet meer”, stelt Maxim zelf vast. “En de overheid biedt nauwelijks een alternatie­f om mensen ’s nachts betaalbaar weer naar huis te brengen. Ze zeggen wel dat het feest is als BOB rijdt, maar dan moet je wel eerst een BOB vinden. Zeker voor de almaar groeiende groep vrijgezell­en is dit niet evident. Maar ook bij de koppels is er altijd iemand de dupe. Het enige alternatie­f zijn de taxi’s, maar die zijn behoorlijk duur en tijdens de terugrit zit de chauffeur alleen in de auto. Wie met de eigen wagen komt, laat de auto soms in de stad staan, maar de dag nadien moet die dan op de één of andere manier opgehaald worden, soms ook mét parkeervan­dalisme.

We doen eigenlijk een beetje hetzelfde als de H-bussen van de Lijn doen, maar meer op maat van de passagier en ook ’s nachts

Voor de deur

Maxim WILLEMS

initiatief­nemer boete. Met Uppergroun­d willen we mensen ’s avonds veilig, ecologisch verantwoor­d en betaalbaar naar de stad te brengen. En ’s nachts terug naar huis.”

Dat gebeurt met elektrisch­e ‘hufterbusj­es’ die bestand zijn tegen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium