Het Belang van Limburg

“Als militairen in oorlogsgeb­ied”

Twee jaar na aanslag in Zaventem toont spoedafdel­ing van Jessa Ziekenhuis wat ze geleerd hebben

- Caroline VANDENREYT

HASSELT - In alle Limburgse mug’s zit sinds de terreuraan­slagen in ons land een speciale kit met knelverban­den om snel in te grijpen bij afgerukte benen, armen of levensbedr­eigende bloedingen van ledematen. Hulpverlen­ers en verpleegku­ndigen is ook geleerd hoe je onder bedreiging of onder vuur snel weg kan zijn met een patiënt. “Zeker de tactieken van Britse en Amerikaans­e militairen in Afghanista­n zorgden daarbij voor inspiratie”, klinkt op de spoed van Jessa. Exact twee jaar na de aanslag in Zaventem organisere­n ze daar morgen dan ook het symposium: ‘Wat hebben we geleerd? Zijn we klaar voor de toekomst?’

Als geen ander weet spoedarts Guy Borgers (56) hoe het er op 22 maart 2016 aan toe ging op de luchthaven van Zaventem. “Ik had er hier in Jessa net de nachtdiens­t opzitten toen het nieuws van de ontploffin­gen binnenliep. Meteen ging het richting Brussel”, vertelt Borgers, die op dat moment zowel spoedarts in Hasselt was als directeur van het militair hospitaal van Neder-OverHeembe­ek.

De verwonding­en waren niet bepaald nieuw voor hem, met missies in Somalië en Libanon op de teller. Wat wel opviel, was het feit dat het de militairen waren die in Zaventem veel levens konden redden. “Omdat zij een speciale kit aan hun uniform hadden hangen, met drukverban­den om bloedingen te stelpen. Normaal zijn die voor henzelf in oorlogsgeb­ied bedoeld, maar hier hebben ze het verschil gemaakt voor de terreursla­chtoffers.” Dat blijkt dan ook één van de belangrijk­ste lessen sinds de aanslagen. “Nochtans is er een tijd geweest dat een knelband aanleggen gezien werd als slechte geneeskund­e. Maar het kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Want verwonding­en bij aanslagen zijn vaak heel anders dan bij een treinongev­al of een industriël­e ramp. Eigenlijk zie je dan oorlogspat­hologieën, verwonding­en die je op het slagveld meemaakt. We hebben veel geleerd van de militairen in Irak en Afghanista­n. Zij kenden de gevolgen van blast injuries, bomexplosi­es. De zware bloedingen, amputaties,... Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat van de 5.000 overleden militairen zo’n 89 procent prehospita­al gestorven is. Liefst 92 procent daarvan was letterlijk doodgebloe­d. Dus snel en ter plekke ingrijpen, is cruciaal.”

Knelverban­den

Intussen zijn mug’s dan ook standaard op pad met zo’n speciale kit. “Voordien had je dat niet nodig, want dat soort verwonding­en zag je niet. In de kit zitten onder meer knelverban­den om de bloeding zo snel mogelijk te stelpen en Israëlisch­e drukverban­den. Ook weer uit de militaire wereld”, beschrijft urgentiear­ts Maarten Kuppers (43) van Jessa. Onder de vleugels van de provincie hebben de ziekenhuiz­en ook het Medisch Interventi­eplan Limburg uitgebreid met ‘terreurerv­aring’ en is vastgelegd hoeveel gewonden in eerste instantie richting Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Overpelt... kunnen. “Genk en Hasselt kunnen uiteraard de grootste aantallen zwaargewon­den aan. Maar veel hangt ook af van de plaats van de aanslag of de ramp. En het moment. Nu is het bijvoorbee­ld behoorlijk druk door de aanhoudend­e griep. Maar er kan ook beslist worden (door de 100-centrale, nvdr.) om meer patiënten te vervoeren naar Genk als er een bom op de Hasseltse Grote Markt ontploft. Want dan weet je dat we bij Jessa sowieso extra slachtoffe­rs krijgen die te voet komen. Maar je kan op voorhand nog zo goed alles vast- leggen: elk plan overleeft tot het contact met de vijand.”

Open buikwonde

Damage control surgery – chirurgie om de eerste schade te beperken – is nog zo’n techniek die ze ingevoerd hebben voor dat soort rampen: “Snelle ingrepen om ledematen en levens te redden. De chirurgen gaan de bloedingen stelpen maar niet meteen alles herstellen. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen op zo kort mogelijke tijd helpen. Zo’n ingreep mag hooguit drie kwartier duren. Een open buikwonde gaan we bijvoorbee­ld niet meteen weer sluiten, maar wel een paar dagen met een kunststofv­lies afdekken.” De mannen en vrouwen op de baan is aangeleerd hoe ze hulp moeten verlenen in onveilige omstandigh­eden. “Want dat is heel anders bij een verkeerson­geval: dan heeft de politie alles al veilig afgezet en kan je rustig jouw werk doen. Nu zijn hulpverlen­ers opgeleid hoe ze dat doen in bedreigend­e omstandigh­eden, waarbij mogelijk zelfs nog geschoten wordt. Vroeger was het: play & stay (vrij vertaald: ter plekke aan de slag, nvdr.). Nu is dat soms: scoop & run, oprapen en wegwezen.”

Ik ben van de nachtdiens­t op de spoed in Hasselt rechtstree­ks naar de aanslagen op luchthaven van Zaventem gereden

Guy BORGERS Spoedarts Jessa

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Urgentiear­ts Maarten Kuppers en spoedarts Guy Borgers: “In onze mug zit nu een speciale kit voor aanslagen.”
FOTO SVEN DILLEN Urgentiear­ts Maarten Kuppers en spoedarts Guy Borgers: “In onze mug zit nu een speciale kit voor aanslagen.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium