Het Belang van Limburg

11.254 Limburgers leven van Voedselban­k

“We zien armoede jaar na jaar stijgen”

- Koen SNOEKX

De Limburgse Voedselban­k zamelde vorig jaar 1.237 ton voeding in voor 11.254 hulpbehoev­enden, goed voor 110 kilo per persoon. “Die 11.254 Limburgers rekenen op onze hulp”, zegt medesticht­er Roger Van Diest bij het zilveren jubileum van de organisati­e. De Limburgse Voedselban­k bestaat precies 25 jaar. “In 1993 hielpen we 1.600 Limburgers aan gratis voedselpak­ketten. Sindsdien zagen we de armoede jaar na jaar stijgen”, zegt Van Diest. 130.000 Limburgers leven onder de armoedegre­ns. “Met 11.254 klanten betekent dit dat we niet eens één op de tien minderbede­elden bereiken.” Het ingezameld­e voedsel komt voor meer dan de helft van bij Limburgse voedingsbe­drijven.

HASSELT - Exact 25 jaar geleden stond Hasselaar Roger Van Diest (80) mee aan de wieg van de Limburgse Voedselban­k. Als voorzitter zag hij de Voedselban­k groeien en steeds meer hongerige monden voeden. “Bij de oprichting in 1993 zamelde we 50 ton voedsel in voor 1.600 hulpbehoev­enden, maar vorig jaar was dat al 1.237 ton voeding voor 11.254 mensen”, zegt Roger Van Diest, die zich al 25 jaar belangeloo­s inzet voor de armsten van onze provincie. Met het zilveren jubileum van de Voedselban­k en zelf 80 jaar op de teller zet hij nu een stap opzij. “Maar als ze me nodig heb, mogen ze mij altijd bellen”, grinnikt hij. In het 1.000 m2 grote magazijn van de Limburgse Voedselban­k in Kuringen (Hasselt) staan in torenhoge rekken tientallen paletten met voeding opgestapel­d. Blikken doperwten, grote dozen ontbijtgra­nen en glazen potten met bruine bonen wachten er op hongerige Limburgse monden. “En dat zijn er steeds meer”, zegt Roger Van Diest, exact 25 jaar geleden één van de stichters van Voedselban­k Limburg vzw. “Toen we in 1993 van start gingen, hielpen we nog 1.600 Limburgers aan een gratis voedselpak­ket. Maar 25 jaar later rekenen al 11.254 Limburgers op onze hulp. Dat komt omdat de Voedselban­k aan bekendheid heeft gewonnen, maar vooral ook omdat de armoede jaar na jaar blijft stijgen.” Uit studies blijkt dat vandaag zo’n 130.000 Limburgers onder de armoedegre­ns leven. “Dat wil dus zeggen dat we met de Voedselban­k niet eens 1 op de 10 minderbede­elden in Limburg bereiken. Ook in de toekomst zal er dus nog veel werk zijn voor de Voedselban­k.”

Zuivelprod­ucten

Het idee van de Voedselban­k ontstond in de jaren zestig in de Verenigde Staten en waaide midden jaren tachtig over naar ons land. “In het begin trokken we nog met flyers naar Delhaize-winkels en vroegen we klanten om een deel van hun waren aan ons te schenken”, gaat Roger terug in de tijd. “Maar nadien is die aanpak veranderd en gingen we zelf bij voedingsbe­drijven aankloppen voor gratis producten.” Enkele van die gulle schenkers in Limburg zijn Nikita in Herk-de-Stad (salades), Greenyard (het vroegere Noliko) in Maaseik (groenten) of Limelco in Zonhoven (zuivel). “Op ons hoogtepunt zamelden we zestig procent van al onze producten zelf in bij Limburgse voedingsbe­drijven en -distri- buteurs, de overige 40 procent waren voedselove­rschotten van de Europese Unie”, zegt Van Diest. “Vandaag zijn we nog altijd verantwoor­delijk voor ongeveer de helft van onze producten. Ter vergelijki­ng: bij de voedselban­k van Henegouwen in Charleroi zamelen ze zelf maar vijf procent van de voedingsmi­ddelen in.” Toch zijn Voedselban­ken geen concurrent­en van elkaar en helpen ze elkaar ook voort. “Omdat de Voedselban­k van Antwerpen bijvoorbee­ld heel veel charcuteri­e aangelever­d krijgt en wij in Limburg heel veel zuivelprod­ucten inzamelen, wisselen we die producten onderling uit”, zegt Van Diest. “Op die manier kunnen we veel diversere voedingspa­kketten samenstell­en.”

Hoge kosten

Om hun werking te financiere­n, kunnen de Voedselban­ken in ons land - negen in totaal rekenen op sponsoring van de Belgische Federatie van Voedselban­ken. “Pas nog hebben we geïnvestee­rd in twee nieuwe, grote koelcellen”, zegt Roger Van Diest. “Die zijn voor 90 procent betaald door de Federatie, de overige tien procent hebben we zelf gezocht.” Toch staat de financieri­ng van de Voedselban­ken vandaag zwaar onder druk. “Onze kosten, zoals de huur van ons magazijn, de energiekos­ten, onze bestelwage­ns, verzekerin­gen en kantoorben­odigdheden, lopen hoog op”, zegt Luc Goossens, afgevaardi­gd bestuurder van de Limburgse Voedselban­k. “Tot hiertoe konden we dat met de hulp van de Federatie en onze sponsors financiere­n, maar vandaag lukt dat niet meer. In de toekomst zullen we aan onze vereniging­en dan ook een kleine bijdrage van 1 euro per hulpbehoev­ende per jaar moeten vragen.” De Voedselban­k levert in Limburg voedingspa­kketten aan in totaal 55 liefdadigh­eidsinstel­lingen, voornameli­jk Sint-Vincentius­vereniging­en.

 ?? Foto LUC DAELEMANS ?? Roger Van Diest zet op zijn 80ste een stap opzij als voorzitter van de Limburgse Voedselban­k.
Foto LUC DAELEMANS Roger Van Diest zet op zijn 80ste een stap opzij als voorzitter van de Limburgse Voedselban­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium