Het Belang van Limburg

Door koude pas na Pasen Limburgse asperges

Bokrijk bekroont designers die origineel met brood omspringen

- Caroline VANDENREYT

Het lijkt bijna te simpel om nooit bedacht te zijn: Hasselaar Roel Vandebeek (47) heeft een bakvorm gemaakt waarmee je ziet hoe je het brood achteraf moet snijden. Met zijn ontwerp moest hij nipt de duimen leggen voor de Genkse Gilberte Claes (51) en Luc Vleugels (56), die met hun ‘totem’ - een kleien vorm waarin je het brood kan kneden, laten rijzen, bakken en presentere­n - de winnaar werden van de BKRKaward van Bokrijk. Derde laureaat Frederic Pieck ontwierp broodpapie­r met spelletjes als Zeeslag om het leuker te maken in de refter. “Het begon met een idee voor een brooddoos, om brood in een natuurlijk materiaal te kunnen bewaren”, beschrijft Gilberte Claes, die samen met Luc Vleugels aan de slag ging. Het resultaat is een stukje breder dan een simpele brooddoos: in hun vorm kan je kneden, rijzen tot opdienen in stijl. “Hoe meer ik ging nadenken, hoe meer ik iets multifunct­ioneel wilde ontwerpen. Het moest compact zijn, want we gaan allemaal iets kleiner wonen. Een toestel voor dit en een vorm voor dat wilde ik niet. De totem is gemaakt van ruwe klei, die heeft een open structuur waardoor je er perfect zuurdesemb­rood in kan bakken. Door de halve bol erop krijg je een stoomeffec­t, met een krokante korst als resultaat.” “Het mocht vooral geen gebakken lucht zijn”, benadrukke­n directeur Liesbeth Kees en gedeputeer­de Igor Philtjens. “We willen het eco- nomisch potentieel van ambacht zichtbaar maken.”

Raket

En dat potentieel is er zeker ook bij runner-up Roel Vandebeek: “Mijn ontwerp - een broodsnijb­akvorm is geen rocket science, maar wel iets waaraan je als thuisbakke­r iets hebt. Ik bak zelf brood en snijden is vaak een uitdaging. De eerste sneetjes gaan nog goed, maar dan… Natuurlijk kan je een snijmachin­e kopen, maar dat is weeral een machine extra. En dus ben ik op het idee gekomen van een bakvorm met voorgevorm­de vinnen die inkepingen achterlate­n in het brood. Daardoor heeft het mes meteen een aanzet en snij je de perfecte sneetjes brood”, klinkt de Hasseltse productdes­igner. “Natuurlijk ben ik vereerd als laureaat. Vooral het besef dat er nog een hoop mensen zijn die het een leuk idee vinden. Of ik er al mee gebakken heb? Uiteraard. In de paasvakant­ie ga ik met de kinderen oefenen op andere broodsoort­en, met meer granen en rozijnen.”

Zeeslag

De Hasseltse interieura­rchitecht Frederic Pieck (29) wilde vooral het verorberen een stuk aangenamer maken. “Of ik iets met brood heb? Slechte herinnerin­gen”, lacht hij. “Op school moest je de boterhamme­n in stilte opeten. Nu zie je veel mensen ’s middags op hun gsm zitten. Ik wilde iets toffer bedenken, waardoor je ook weer meer contact met anderen zoekt. En dat is dus broodpapie­r dat dient als universeel spelbord. Elke dag kan een ander spelletje gespeeld worden, het hangt gewoon af van wat mama ’s ochtends erbij steekt. Dat gaat dan van Pictionary tot Zeeslag.”

Ik bak zelf brood en snijden is vaak een uitdaging. De eerste sneetjes gaan nog goed, maar dan…

Roel VANDEBEEK

 ?? FOTO LD ?? Roel Vandebeek.
FOTO LD Roel Vandebeek.
 ??  ??
 ??  ?? De winnaar: een kleien vorm die het hele bakproces kan dienen.
De winnaar: een kleien vorm die het hele bakproces kan dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium