Het Belang van Limburg

“Eerst duidelijkh­eid, dan pas beslissing”

Premier Michel sluit verlengde levensduur van toestellen niet uit

- Timmie VAN DIEPEN

Premier Michel (MR) heeft in de Kamer gezegd dat de vervanging­sprocedure voor de F-16 doorgaat, maar “dat er geen beslissing wordt genomen voordat er volledige duidelijkh­eid is over het beslissing­sproces en over de mogelijke opties.” Daarmee sluit hij een tijdelijke verlenging van de levensduur van de F-16’s niet uit. Het Kamerdebat volgt op het schandaal rond de vervanging van de F-16-gevechtsvl­iegtuigen. De afgelopen dagen bleek dat de top van de luchtmacht bewust informatie heeft achtergeho­uden over een mogelijke verlenging van de levensduur van de F-16’s.

Premier Michel zei vanmiddag in de Kamer dat de lopende vervanging­sprocedure gewoon doorgaat. Normaal gezien moet die in mei of juni landen, maar uitspraken over die deadline deed Michel niet. Hij zei wel dat er “geen beslissing komt zonder volledige duidelijkh­eid over het beslissing­sproces zelf én met volledige duidelijkh­eid over alle opties”. Daarmee stelt Michel alle meerderhei­dspartijen tevreden. Zowel MR, Open Vld als N-VA willen een vervanger voor de F-16, CD&V heeft iets meer bedenkinge­n en wil ook een eventuele verlenging van de levensduur van de F-16’s grondig bestudeerd zien. Michel maakte wel duidelijk dat dat eigenlijk al in 2015 gebeurd is in de aanloop naar de beslissing om een vervanging­sprocedure op te starten.

Er loopt nu een audit om uit te maken waar het dossier spaak liep en hoe het komt dat de legerstaf latere rapporten van Lockheed Martin niet overmaakte­n aan de minister van Defensie. “We moeten weten wie wat wist en of er contaminat­ie is geweest van de vervanging­sprocedure”, aldus de premier. “Na de audit zullen we politieke lessen trekken op basis van alle informatie. De democratie vraagt dat Defensie ten dienste staat van de staat.” Over de figuur van Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) en of hij kan aanblijven, liet premier Michel zich niet uit.

 ?? FOTO PHN ?? Charles Michel meldde dat de vervanging­sprocedure gewoon doorgaat, Dirk Van der Maelen (sp.a, l.) pleit voor een opschortin­g ervan.
FOTO PHN Charles Michel meldde dat de vervanging­sprocedure gewoon doorgaat, Dirk Van der Maelen (sp.a, l.) pleit voor een opschortin­g ervan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium