Het Belang van Limburg

Sossen scoren

- Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

De sp.a loopt er bij op wolkjes. De sossen hebben politiek gescoord deze week. Vijf maanden lang zijn ze bezig geweest met het uitvlooien van het dossier over de opvolger van de F-16. Ze zijn strategisc­h te werk gegaan: ze hebben contacten gelegd met andere landen waar de F-16’s aan vervanging toe zijn en hebben zo een bom in elkaar geknutseld die ze nog eens op de juiste manier hebben laten ontploffen.

Voor sp.a komt deze operatie beschadigi­ng van Vandeput goed uit. Want daar gaat het eigenlijk over: de minister staat in zijn hemd. Wat voor een leger de sp.a nu precies wil? Die boodschap is minder duidelijk. Want uiteindeli­jk zullen er toch ooit nieuwe vliegtuige­n nodig zijn. De oorlogsbui­t? Het verwijt dat ze de makste oppositie ooit zijn en dat PVDA-PTB hen langs alle kanten voorbijste­ekt, klopt sinds deze week niet meer.

De vervanging van de F-16’s is ook in andere landen een politiek dankbaar wapen. De premier van Canada heeft zelfs zijn verkiezing te danken aan zijn kritiek op de dure F-35’s, zo vertelt de sp.a. Zelfs Trump maakte zich nog voor hij de eed aflegde al druk over de gigantisch­e factuur van de F-35. “Ook in de VS gaan ze uiteindeli­jk honderden oude F-16 toestellen updaten en gaan ze minder F-35’s dan voorzien aankopen”, heeft Crombez vernomen.

Even leek het er op dat de hele hetze misschien snel zou stilvallen. De sp.a had haar punt dinsdag al gemaakt, de minister had toegegeven dat hij achter de feiten aanholde en dat er een onderzoek zou volgen. Tot er zich een klokkenlui­der meldde bij de VRT. Dit dossier komt niet van één rode generaal - als die al zou bestaan - maar van meerdere malcontent­en, zo zegt sp.a. Omdat ze vinden dat de luchtmacht te veel geld krijgt en de landmacht te weinig, bijvoorbee­ld. De kans dat er de komende dagen nog ander nieuws naar buiten komt, is niet klein. Want nu de bal aan het rollen is, zouden zich nog nieuwe klokkenlui­ders hebben gemeld. Intussen mag Vandeput nog van een geluk bij een ongeluk spreken. Hij ontsnapt door de straaljage­rs aan kritiek op een ander dossier. Hij is als minister verantwoor­delijk voor het zogenaamde redesign van de overheid. Door de overheidsa­dministrat­ie te herorganis­eren, zouden ze deze legislatuu­r een half miljard kunnen besparen, al is die moeilijke opdracht intussen verdeeld over de hele regering. Uiteraard gaan zo’n operaties traag, maar van dat half miljard is voorlopig nog niet veel te vinden. Een verhaal dat al een tijd meegaat. Deze week haalde het nog eens goed berekend de pers, maar het geraakte meteen ondergesne­euwd door de straaljage­rs. Een bom is het niet, maar ook dit is munitie voor de oppositie.

De sp.a krijgt geregeld het verwijt dat ze de makste oppositie ooit zijn en dat PVDA-PTB hen langs alle kanten voorbijste­ekt, maar dat klopt sinds deze week niet meer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium