Het Belang van Limburg

“Epilepsie is veel meer dan enkel aanvallen”

-

“Kinderepil­epsie is een hersenziek­te die zwaar onderschat wordt”, zegt professor kinderneur­ologie Lieven Lagae (KU Leuven).

“In ons land zijn er zo’n tienduizen­d kinderen bij wie epilepsie niet onder controle geraakt door medicatie. Dat is zo’n 30 procent van alle kinderen met epilepsie. Vaak wordt de ziekte gelijkgest­eld met aanvallen, maar bij die kinderen is er veel meer aan de hand. Het heeft effect op hun ontwikkeli­ng, veroorzaak­t gedragspro­blemen en de impact op het gezin is groot.” Kinderepil­epsie kan optreden van bij de geboorte en heeft meerdere oorzaken. “De ziekte kan het gevolg zijn van genetische aanleg, zuurstofte­kort bij de geboorte, maar ook een hersentrau­ma, -bloeding of -tumor. Hoe jonger de patiënt, hoe groter de impact op de ontwikkeli­ng. Veel van die kinderen hebben een ADHD-profiel, ontwikkele­n stemmingst­oornissen of zijn overgevoel­ig voor prikkels. Daarnaast kunnen er ook motorische en visuele problemen opduiken.”

Vaak is het een levenslang probleem. “En zelfs als de epilepsie toch verdwijnt, dan nog blijven de mentale beperking of gedragspro­blemen aanwezig. Bovendien is er altijd het risico dat een langdurige epilepsiea­anval die niet tijdig behandeld wordt met noodmedica­tie extra hersenbesc­hadiging kan veroorzake­n. Dat maakt dat ouders van kinderen met epilepsie bijna altijd in angst leven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium