Het Belang van Limburg

Voor een appel en een ei naar the Big Apple

TICKETS NAAR NEW YORK HISTORISCH GOEDKOOP

- Ruben STEEGEN

Nu ook lagekosten­maatschapp­ijen hun pijlen op verre bestemming­en hebben gericht, staan de prijzen extra onder druk Transporte­conoom Wouter DEWULF

Vliegen naar New York was nog nooit zo goedkoop. Wie vandaag bij Brussels Airlines een retourvluc­ht richting de ‘Big Apple’ boekt, is voor net geen 270 euro geholpen. “Het gevolg van een overcapaci­teit op Europese vluchten richting New York”, weet professor en transporte­conoom Wouter Dewulf (UAntwerpen).

Het was touroperat­or Connection­s die deze week breed uitpakte met hun promo voor New York. “Zonder hotel vind je bij ons al retourvluc­hten vanaf 269 euro”, glundert Connection­s-woordvoerd­er Frank Bosteels, die het over “nooit eerder geziene” bodemprijz­en heeft.

Dat de vliegticke­ts vandaag aan braderiepr­ijzen de deur uitgaan, ligt volgens de touroperat­or aan een combinatie van factoren. “Begin 2017 stond de dollar nog erg sterk, waardoor een dure stad als New York plots extra prijzig werd. Tel daar het Trump-effect bij, en je zat met een dalende vraag. Nu de koers van de dollar weer is gezakt, willen de luchtvaart­maatschapp­ijen het tij doen keren. En dus pakken ze uit met stunttarie­ven.”

Marktaande­el

Transporte­conoom Wouter Dewulf (UA) stipt nog een derde, belangrijk­ere factor aan: het overaanbod aan vluchten richting New York. “Het is een van de drukst bevlogen bestemming­en vanuit Europa. Grote spe- lers als British Airways, KLM, Brussels Airlines en Lufthansa verzorgen dagelijks meerdere vluchten. Je zit er met een overaanbod, waardoor elke maatschapp­ij moet knokken voor haar marktaande­el. Die concurrent­iestrijd speelt al langer, maar door de recente komst van lagekosten­maatschapp­ijen als WOW en Norwegian Airlines (die sinds kort enkeltjes vanaf 140 euro aanbieden, red.) staan de prijzen extra onder druk.”

Lokkertjes

Dewulf benadrukt dat die stunttarie­ven vooral dienen om klanten te lokken. “Slechts een minderheid van de beschikbar­e stoelen gaat daadwerkel­ijk aan die prijs de deur uit. Dat kan ook niet anders, want een luchtvaart­maatschapp­ij verdient geen cent aan een retourtick­et van minder dan 300 euro.”

Bart Melis, drijvende kracht achter de populaire reisblog Vetexbart, raadt reizigers daarom aan om zo snel mogelijk te boeken. “Goedkoper dan dit wordt het niet”, zegt de reisexpert, die binnenkort voor de 27e keer naar New York vliegt. “Vijftien jaar geleden betaalde ik nog 1.500 euro voor een retourtick­et. Sindsdien zijn de prijzen constant gedaald, maar volgens mij hebben we de ondergrens stilaan bereikt. Zeker als je weet dat er steeds meer stemmen opgaan om zware milieutaks­en te heffen op langeafsta­ndsvluchte­n. Voor wie altijd heeft gedroomd van een citytrip richting New York is dit hét moment om te boeken. Let wel op de datum die je kiest, want in de drukke zomermaand­en betaal je nog altijd 600 euro of meer voor een retourvluc­ht.”

Westkust blijft duur

Transporte­conoom Dewulf verwacht dat de lage lokprijzen nog een tijdje zullen aanhouden. “Pas als het overaanbod is weggewerkt, zullen de prijzen weer stijgen. Maar geen enkele speler wil als eerste marktaande­el opgeven. Waarom vluchten naar de Amerikaans­e westkust wel nog zo duur blijven? Daar speelt de concurrent­iestrijd veel minder. Bovendien is het bijna dubbel zo lang vliegen, waardoor de operatione­le kosten hoger zijn en je vaak een ander en duurder type vliegtuig nodig hebt.”

 ?? FOTO'S BELGA ?? Voor wie droomt van een citytrip in New York is dit hét moment om te boeken.
FOTO'S BELGA Voor wie droomt van een citytrip in New York is dit hét moment om te boeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium