Het Belang van Limburg

Polen stuurt Duitsland factuur van 685 miljard

Warschau herhaalt eis compensati­e oorlogssch­ade

- Marc VAN DE WEYER

De Poolse regering wil nog dit jaar langs “juridische, politieke en financiële weg” aan Duitsland de rekening presentere­n voor de schade uit de Tweede Wereldoorl­og. Volgens de Polen bedraagt die zo’n 685 miljard euro. Poolse politici willen zelfs de Amerikaans­e justitie inschakele­n om Berlijn tot betalen te dwingen.

WARSCHAU -

Minister van Buitenland­se Zaken Jacek Czaputowic­z kondigde woensdag in het Poolse parlement aan dat er nog dit jaar een formele vraag om compensati­e naar Berlijn gaat: “We zullen daartoe juridische, politieke en financiële wegen onderzoeke­n.” De nationalis­tische regering van de Recht en Gerechtigh­eidspartij (PiS) stelde de kwestie van de herstelbet­alingen vorig jaar al aan de orde maar zonder er iets als een deadline aan toe te voegen. Die deadline noemt Czaputowic­z nu wel.

Timing

Zijn timing is eigenaardi­g. Deze week brachten Bondskanse­lier Angela Merkel en de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas een bezoek aan Warschau. De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki bracht het onderwerp van de compensati­e niet ter sprake tijdens de gesprekken waarin het vooral over het aanhalen van de bekoelde relaties ging. Zo werd er afgesproke­n om de zogenaamde ‘Weimarer driehoek’ - de geregelde ontmoeting­en van Poolse, Duitse en Franse regeringsl­eiders - nieuw leven in te blazen.

Maar nu gaat het toch weer over de Duitse oorlogssch­uld - de rekening voor de immense verliezen die Polen tijdens de Tweede Wereldoorl­og door Duits toedoen leed. Volgens PiS-parlements­leden bedroeg de schade zo’n 685 miljard euro. Wat de “politieke, juridische en financiële instrument­en” zijn waarmee Warschau dat bedrag wil binnenhale­n, is zeer onduidelij­k. PiS-parlements- leden opperden al de mogelijkhe­id om Berlijn in de Verenigde Staten voor de rechter te slepen.

Claim

Afgelopen zomer liet het Duitse parlement een team juristen uitzoeken hoe het zat met de Poolse claim. Volgens de experten heeft Polen bij herhaling afstand gedaan van schadeverg­oeding - in 1953, nog eens in 1970 en na de val van de Muur. Maar volgens Poolse juristen was hun land zeker in 1953 niet onafhankel­ijk (het zat in het Sovjet-blok) en gelden dergelijke afspraken niet.

Een standpunt dat de PiS-aanhang honderd procent deelt. Die vindt het prachtig dat hun land op zijn strepen staat. Tegen het arrogante Duitsland, tegen de bemoeiziek­e Europese Commissie in het conflict over de justitiehe­rvorming - en zelfs tegen Israel, in de controvers­e rond de internatio­naal omstreden wet die het verbiedt om de Poolse natie op enigerlei manier schuld voor de Holocaust te geven.

De door de Amerikaans­e president Donald Trump aangekondi­gde importheff­ingen voor staal en aluminium gaan voorlopig niet gelden voor EU-producente­n. Tegen China komen er wel nieuwe miljardenh­effingen.

De Amerikaans­e heffingen van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium hadden vandaag moeten ingaan, maar tot nader order blijft de EU buiten schot. Vooral vanuit Duitsland klonk een zucht van opluchting. De Duitse auto-industrie maakte zich zorgen omdat president Trump had gedreigd met heffingen op Duitse auto’s als de EU op haar beurt heffingen op typisch Amerikaans­e producten als bourbon, jeans of Harley Davidsons had

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? De Poolse premier Morawiecki verwelkomd­e Angela Merkel deze week nog hartelijk in Warschau, maar stuurt haar wel een gepeperde rekening.
Foto AFP De Poolse premier Morawiecki verwelkomd­e Angela Merkel deze week nog hartelijk in Warschau, maar stuurt haar wel een gepeperde rekening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium