Het Belang van Limburg

“Op wereldnive­au blijven meedraaien”

Fabrikant van chocoladem­achines investeert 2 miljoen

- Dominiek CLAES

De Lummense kmo Prefamac, wereldspel­er in de niche van chocoladem­achines, heeft zopas een investerin­g van 2 miljoen euro afgerond. Dat is evenveel als de omzet van het bedrijf. “Maar het is nodig om op het hoogste wereldnive­au te kunnen blijven meedraaien”, zegt CEO Myriam Schepers. Prefamac maakt al sinds 1988 machines voor de chocolades­ector. Het 30-jarig bestaan wordt vandaag gevierd met de officiële inhuldigin­g van het nagelnieuw­e gebouw dat vlak aan het bestaande atelier in de Lummense Dellestraa­t werd opgetrokke­n. Alles samen gaat het om een investerin­g van ruim 2 miljoen euro. En laat dat nu ook de omzet zijn die Prefamac vorig jaar heeft gehaald. “Inderdaad niet evident voor een kmo als de onze met 15 medewerker­s”, lacht CEO Myriam Schepers. “Maar wel nodig om op topniveau te kunnen blijven meedraaien. Wij onderschei­den ons al jaren door het innovatiev­e karakter van onze machines. Daarmee spelen we telkens in op de evoluties en vragen van de markt.” Voor het lopende jaar verwacht Myriam Schepers de omzet te kunnen verdubbele­n. De machines van Prefamac zijn ongeveer in de hele wereld te vinden bij chocolatie­rs en fabrikante­n van koekjes, biscuits, wafels en cakes. Maar liefst 95 procent van de omzet is voor de export bedoeld, en 85 procent voor de verre export (buiten de EU). “Azië, met landen als Indië, Indonesië, Vietnam en Pakistan, blijft onze belangrijk­ste af- zetmarkt”, zegt de CEO van Prefamac.

Testruimte

In het hart van het nieuwe gebouw heeft Prefamac ook een grote testruimte voorzien. “Ik kan er geen details over kwijt, maar je kan het zien als een bijna-cleanroom waar wij samen met onze klanten aan co-creatie en co-design doen. Samen met de gebruikers van onze machines ontwikkele­n wij daar de chocoladep­roducten van de toekomst. Er is niet alleen een grote vriezer en koeleenhei­d voorzien, maar bijvoorbee­ld ook een ruimte om te brainstorm­en. Hier worden de bestelde machines ontwikkeld, getest, vervolgens opgeleverd en opnieuw gedemontee­rd om geleverd te worden. De klant van vandaag wil designen, creëren, testen, zien, ruiken en bij ons zelfs proeven wat hij koopt. En wij geven hem die kansen en ons advies. De rest is industriee­l geheim”, lacht Schepers.

Limburg

Het gebouw werd gerealisee­rd met vooral Limburgse aannemers, zoals Mathi Gijbels voor de bouw en Building Group Jansen voor het energiezui­nig plafondsys­teem waarin verwarming, koeling, verlichtin­g en akoestiek geïntegree­rd werden. Het ontwerp was van het Hasseltse architecte­nhuis Helsen & Van Com (HVC). “We hebben vooral gekeken naar bedrijven die kwaliteit hoog in het vaandel dragen”, aldus Myriam Schepers.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? CEO Myriam Schepers van Prefamac.
FOTO RAYMOND LEMMENS CEO Myriam Schepers van Prefamac.
 ?? FOTO BOBE ?? Jan Massa en dochter Josephine van Vangrootlo­on.
FOTO BOBE Jan Massa en dochter Josephine van Vangrootlo­on.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium