Het Belang van Limburg

Een leven tussen boeken

HASSELT

- Sue Somers

Hij deed zich voor als een man van het hoofd, maar eigenlijk was Eric Heidbuchel een man van het hart. Zijn hele leven bracht hij door tussen boeken, op zoek naar wijsheid en levenserva­ring. Naar moeilijke woorden ook, die hij met een heimelijk genoegen in gesprekken smokkelde. ‘Hij was de slimste thuis. Maar bij een gevoelige film of muziek liepen de tranen over zijn wangen.’ Hoeveel boeken er door de handen van Eric Heidbuchel zijn gegaan - niemand die het kan zeggen. Begonnen als medewerker in boekhandel Heideland op de Hasseltse Grote Markt, geëindigd als directeur-bibliothec­aris bij de provincial­e bibliothee­k. Ondertusse­n ook nog voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Bibliothee­k, Archief en Documentat­ie, voorzitter van de Stichting Boek, voorzitter van de Hoge Raad voor de Openbare Bibliothek­en én Gouden Uil-jurylid.

“En dan had hij thuis nog een bureau waarvan één wand volledig met boeken was bezet”, zegt zijn dochter Birgit Heidbuchel. “Papa heeft zijn hele leven tussen de boeken gezeten. Gelukkig is hij altijd kunnen blijven lezen: drie weken voor zijn dood, toen hij in het ziekenhuis lag en niet meer uit bed kon, stuurde hij zijn kleindocht­er nog naar de bibliothee­k.” Je zou denken dat een ziekenhuis­patiënt op zoek is naar ontspannen­de lectuur, iets waarvoor weinig concentrat­ie is vereist. Niet zo bij Eric: hij vroeg expliciet om filosofisc­he werken en proza. Op de drempel van de dood wilde hij zich nog één keer laven aan de slimmighei­d van anderen, om er zelf beter van te worden.

Mentor

Als directeur-bibliothec­aris van de provincial­e bibliothee­k vond Eric het belangrijk dat ook zijn kinderen boeken lazen. “Papa ging vaak op zondag naar zijn werk om zijn correspond­entie bij te werken”, zegt zoon Geert Heidbuchel. “Dan ging ik mee en koos ik een stapel boeken uit, die ik ter plaatse las of mee naar huis nam. Uiteraard begon ik met de strips, maar later stapte ik over naar boeken.”

Voor Geert was zijn vader zijn mentor. Tijdens zijn studies en zijn latere carrière nam hij een voorbeeld aan het pad dat zijn vader bewandelde. “Papa is zonder diploma beginnen te werken in een boekhandel. Daarna ging hij aan de slag als opsteller in de provincial­e bibliothee­k. Toen de post van directeur vrijkwam, werd hij gepolst. Maar papa had niet het vereiste licentiaat­sdiploma. Als vrije student is hij toen politieke en sociale wetenschap­pen gaan studeren in Leuven.”

Die motivatie is de leidraad in Geerts leven, zegt hij. “Als 47-jarige vind ik het belangrijk dat ik nog altijd bijleer. Twee jaar geleden heb ik mijn MBA-diploma behaald. Ik werk als consultant, waarvoor ik regelmatig trainingen en opleidinge­n moet volgen, zodat mijn erkenning geldig blijft. Ik lees veel vakliterat­uur, maar soms neem ik ook een fictieboek ter hand.”

Ook Birgit bewondert het traject van haar vader. “Je moet het maar doen: papa was pas getrouwd, had net zijn eerste kind gekregen, maar toch ging hij opnieuw studeren. Hij was een voorbeeld voor ons. Papa was een man van principes, niet iemand met wie je urenlange gesprekken voerde. Maar hij gaf zijn kinderen goede raad mee door ons erop te wijzen hoe het er later in het leven aan toe zou gaan. Voor hem was het belangrijk dat we gewapend aan ons volwassen leven begonnen.”

Vragen voor vijf frank

Die training begon al toen zijn kinderen nog jong waren. Elke zondag organiseer­de Eric een quiz voor zijn drie kinderen. “Dat was vaste prik”, zegt Birgit. “Op zondag sliep mijn moeder uit. Mijn vader dekte de tafel en speelde met ons een algemene kennisquiz, met vragen aangepast aan onze leeftijd. Op die manier heb ik veel bijgeleerd, onder andere over geschieden­is en literatuur. Al durfde papa er soms vragen tussen te steken met moeilijke woorden. Dat deed hij ook tijdens gesprekken. Hij vond het fijn als we hem vroegen wat een woord betekende. Dan zag je hem stiekem genieten. Hij was graag de slimste thuis. Een man van het hoofd, maar bij een gevoelige film of muziek liepen de tranen over zijn wangen.”

“Aan de quiz hingen geldprijze­n vast”, herinnert Geert zich. “Voor vijf frank stelde hij een gemakkelij­ke vraag. Met een moeilijke vraag kon je twintig frank verdie- nen. Wie veel geld verzameld had in zijn potje en een moeilijke vraag kreeg, had plots niets meer in zijn potje. Papa speelde met echt geld, maar veel centen heeft hij nooit uitgekeerd. Er was altijd wel een moeilijke vraag over literatuur die ons nekte.”

Eric was een drukbezet man die veel en hard werkte, maar die op gezette tijdstippe­n ook tijd vrijmaakte voor zijn gezin. Op zondag kookte hij en tijdens weekends ging hij met zijn kinderen wandelen op de Hoge Venen. Tijdens de zomervakan­tie ging het gezin een maand met de auto op vakantie naar Spanje. “Dan werden we met ons drieën op de achterbank gepropt en reed hij in één ruk naar ons vakantie-adres”, zegt Birgit. Voor zijn kleinkinde­ren deed Eric alles. “Mama was onthaalmoe­der, maar ze zorgde ook voor haar acht kleinkinde­ren. Toen papa op pensioen was, trok hij er na school met de kleinkinde­ren op uit. Hij ging met ze naar Bokrijk, naar de speeltuin, een ijsje eten. Op die manier ontlastte hij mijn moeder, zodat zij alleen maar met de onthaalkin­deren bezig hoefde te zijn.”

Babbelaar

Eric was een babbelaar en kwam graag onder de mensen. Na zijn pensioen werd hij enquêteur en bevroeg hij in opdracht van de overheid mensen uit zijn buurt over hun inkomen en geldbested­ing. Hij fietste ook graag - regelmatig zag je hem door door de Hasseltse Catharinaw­ijk en het stadspark fietsen.

Zijn gezondheid kreeg tien jaar geleden een knauw toen hij tijdens een heupoperat­ie met een bacterie werd besmet. “Sindsdien ging hij achteruit”, zegt Birgit. “Papa werd steeds minder mobiel, de laatste maanden bracht hij door in een rolstoel. Zijn lichaam werd steeds resistente­r tegen de antibiotic­a die hij kreeg toegediend. Drie weken voor zijn dood beslisten de dokters om zijn heup weg te halen, zodat ze de bacterie plaatselij­k konden bestrijden. Maar dat heeft hij niet overleefd.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Eric Heidbuchel, rechts met dochter Birgit op schoot in de provincial­e bibliothee­k van Hasselt, destijds nog gevestigd in het Begijnhof.
Foto HBVL Eric Heidbuchel, rechts met dochter Birgit op schoot in de provincial­e bibliothee­k van Hasselt, destijds nog gevestigd in het Begijnhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium