Het Belang van Limburg

NACHTJE SLAPEN IN EEN TREINENBOS

Station As moet dé fietspoort van Nationaal Park worden

- Geert VANLOFFELT

Op de gemeentera­ad werden gisteren de toekomstpl­annen voor het station van As goedgekeur­d. De site moet dé toegangspo­ort worden voor fietstoeri­sten die het Nationaal Park Hoge Kempen willen verkennen. Zo komt er een gekke fietsenpis­te en kunnen wielertoer­isten er overnachte­n in Het Bos van de Ontspoorde Treinen. “We trekken volop de kaart van de fietstoeri­st”, zegt burgemeest­er Tom Seurs. Het project, waarvan de uitvoering zes jaar in beslag zal nemen, komt er na een periode van onduidelij­kheid. Ook burgemeest­er Tom Seurs (Voluit) beseft dat er dringend iets ondernomen moest worden, maar dat kon pas nadat de vzw Kolenspoor, die uitbater was van de site, ontbonden werd. “Ons plan zal de site aanzienlij­k opwaardere­n”, zegt Seurs. “We trekken volop de kaart van de fietstoeri­st, zonder het historisch­e aspect uit het oog te verliezen. De eerste fase start met de bouw van een onthaalpav­iljoen met een hersteldie­nst voor fietstoeri­sten. In het expogedeel­te zal het verhaal van de steenkooln­ijverheid centraal staan.”

Treinenbos

De wielertoer­isten zullen ook aan het station kunnen blijven slapen, in een heus Bos van Ontspoorde Treinen. Er komen ecologisch­e slaapcabin­es, maar u zult er ook een nachtje kunnen doorbrenge­n in omgebouwde oude treinstell­en. “Toeristen of fietsers op doortocht kunnen aan het station overnachte­n, maar ook gezinnen die op zoek zijn naar een alternatie­ve slaapplaat­s op een unieke locatie”, verduideli­jkt schepen van Toerisme Kathleen De Cleene. “We zoeken nu een privéinves­teerder om het treinenbos uit te baten.”

Geurtunnel­s

“De bestaande rijtuigen die in het verleden dienst deden als onthaal, worden omgebouwd tot een Techniekac­ademie waar kinderen naar hartenlust kunnen experiment­eren”, gaat De Cleene verder. Het is niet de enige plaats waar de kinderen zich zullen kunnen uitleven. Aan het evenemente­nplein aan de achterzijd­e van taverne ’t Stasjon komt een speelplein. “Ook de ritten met de gerestaure­erde minitrein willen we attractiev­er ma- ken.” Bezoekers zullen sporen door een belevingsp­arcours waarin alle zintuigen aan bod komen, met geluids-, licht- en geurtunnel­s

Kathleen DE CLEENE schepen van Toerisme in natuurlijk­e materialen. “Die beleving kunnen we ook aanpassen aan de verschille­nde seizoenen. Een magische kerstbelev­ing ligt bijvoorbee­ld voor de hand.” De minitrein zal bij de start van het komende toeristisc­h seizoen het Driebanken­bos al doorkruise­n. De oude loods wordt in de toekomst mogelijk een museum. Verder staat er ook nog een velodroom voor gekke fietsen op het plan. “De provincie denkt er ook over na om het oude spoortracé tussen Beringen en Maasmeche-

1. Taverne in station

2. Speelzone

3. Evenemente­nplein

4. Onthaalpav­iljoen

5. Techniekac­ademie in treinstell­en Perron minitrein Belevingsr­oute minitrein

8. Uitkijktor­en

9. Slapen in het Bos van de Ontspoorde Treinen

10. Treinenloo­ds/museum

11. Velodroom voor gekke fietsen

6.

7. len te kopen met het oog op fietstoeri­sme”, zegt Seurs. Het station van As ligt op die route.

Buitenspor­ig

Er staan de site rond het oud station dus heel wat ingrijpend­e veranderin­gen te wachten. De ontwikkeli­ng van het inrichting­splan zal daarom gefaseerd gebeuren. Toch zullen er dit jaar al veranderin­gen zichtbaar zijn op het terrein. “De nieuwe toekomt voor de kolenspoor­site wordt gevierd met het foodtruckf­estival Buitenspor­ig”, verklapt burgemeest­er Seurs. “Tijdens het weekend van 5 en 6 mei zullen de inwoners al kunnen kennismake­n met de eerste verwezenli­jkingen. Naast straatthea­ter, een vuurshow, death ride, en workshops zal er ook livemuziek zijn. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom”, besluit de burgemeest­er.

Toeristen of fietsers op doortocht kunnen in het treinenbos blijven slapen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium