Het Belang van Limburg

“Dit zijn de beste koersen ter wereld”

Peter Sagan begint vandaag aan zijn Vlaamse campagne

- Hugo COOREVITS

Peter Sagan begint vandaag in Harelbeke aan zijn eerste van drie Vlaamse kasseiklas­siekers. Als het aan de drievoudig­e wereldkamp­ioen ligt, dan doet hij het zoals Greg Van Avermaet vorig jaar: twee op een rij. “Harelbeke en Wevelgem? Ze wegen even zwaar door”, zegt de man die de E3 één keer won en met drie zeges zondag al mederecord­houder kan worden. “Helaas ben ik niet alleen”, weet Peter Sagan. “Het is ook géén koers tegen alleen maar Greg. Natuurlijk is Van Avermaet een van de topfavorie­ten. Mijn respect voor hem is groot, maar ik onderschat ook Philippe Gilbert niet. Er starten er zo veel die niet bij dé favorieten horen, maar wel de wedstrijd kleuren en kunnen winnen”, aldus Sagan. “Ik hou niet van al die bespiegeli­ngen vooraf. Elk team heeft een eigen strategie waarvan het denkt dat ze de beste is. Die ontdek je pas tijdens de koers zelf. En dan nóg. Neem die vijfde rit in de Tirreno: de ploeg had puik gewerkt, ik zat goed geposition­eerd, en ineens vallen ze voor mij. Gelukkig bleef ik recht, maar daar ging ons sprintplan­netje... Da’s nu eenmaal koers. De enige zekerheid is dat er eentje wint. En in Milaan-Sanremo was het Vincenzo Nibali die the balls had om het te doen: de juiste aanval op de juiste plaats.” Vorig jaar was het uiteindeli­jk niet zo’n leuk scharnierw­eekend voor Sagan. In de E3 Harelbeke had hij pech op het verkeerde moment, en na een spelletje met Terpstra werd het in Wevelgem maar een derde plaats. “Ik kijk zelden terug. Ik hou ook niet van hypothetis­che dingen. Ik kijk vooruit.”

Trainen op de rollen

Voor de eerste veldslag van Vlaanderen wordt droog, relatief fris weer, maar ook een stevige zuidwester aangekondi­gd. Gisteren verkoos Sagan toch een training op de rollen boven de ochtendreg­en van Roeselare. “Ach, wat maakt het uit wat voor weer het tijdens de koers is. We moeten

Peter SAGAN er toch door”, antwoordt Sagan in zijn eigen stijl. “Ik ben blij dat ik hier opnieuw ben. Het is altijd opnieuw genieten van die fantasti- sche sfeer, van die massa die je vooruit stuwt. Dat maakt deze koersen mee tot de beste van de wereld.”

Of Sagan zondagavon­d al naar Monaco terugvlieg­t, wist hij gisteren nog niet. “Dat hangt van dit weekend en het weer in België af. Is dat bij Katarina en Marlon beter? Dan vlieg ik naar Monaco, train ik in mijn vertrouwde omgeving en kom ik vrijdag terug. Marlon is nog te klein om te vliegen. Toch probeer ik zo veel mogelijk bij hem te zijn.”

WIELRENNEN

Nibali verkent WK-parcours in Innsbruck - Vincenzo Nibali zal vandaag het WK-parcours in Oostenrijk verkennen. De Primavera-winnaar wil aan den lijve ondervinde­n of het klopt dat hij in Innsbruck meer kans maakt dan Sagan.

Valverde viert opnieuw in Catalonië - Alejandro Valverde won in de Ronde van Catalonië al zijn tweede etappezege in drie dagen tijd. Valverde heeft zondag in Barcelona uitzicht op een derde eindzege.

D’hoore wint in Driedaagse Brugge-De Panne - Jolien D’hoore topt het palmares van de gloednieuw­e wereldbeke­rwedstrijd tussen Brugge en De Panne. D’Hoore toonde zich aan het slot de snelste van het ganse pak, maar maakte geen zegegebaar. “Ik dacht te spurten voor plaats zeven of acht, ik had geen idee dat de koplopers al ingelopen waren”, bekende ze.

Eenkhoorn wint in Italië - Pascal Eenkhoorn won de ochtendrit van de Coppi e Bartali. De 21-jarige neoprof werd na een slaappille­naffaire op stage in december door LottoNL-Jumbo twee maanden geschorst. Team Sky won in de namiddag de ploegentij­drit.

Pozzato geblesseer­d door zonnebril - Filippo Pozzato kwam ten val in de korte ochtendeta­ppe van de Internatio­nale Wielerweek Coppi e Bartali. De schade viel mee, Pozzato is vooral geraakt door zijn zonnebril die voor schade aan de wenkbrauw zorgde.

VOLLEYBAL

Versterkin­g voor VTI Hasselt Dries van Hest zegt toe voor volgend seizoen. Ook opposite Timo Van Wesemael (Mendo Booischot, Liga B), hoekman Jasper Wuyts (Puurs, Liga B) en middenman Frederik Geerts (Stalvoc Beverlo, eerste divisie) zullen VTI (eerste divisie heren) versterken. Vertrekker­s zijn: Jasper en Daan Dessers, Jeroen Thijs (wordt T2), Dieter Geleyns en Jorge Henderickx.

HANDBAL

Valkenborg­h mogelijk niet bij Bocholt - Bartosz Kedziora mist met zekerheid de topper tegen Hasselt in de play-offs. Ook omtrent de opstelling van Valkenborg­h (blessure aan de vinger) heerst nog twijfel.

Iedereen fit bij Hasselt - In Bocholt kan Douven zaterdag over zijn volledige kern beschikken.

Kortessem met Dullaers - Kortessem (liga 2) kan in Gent beschikken over Dullaers. Lambrichts en Thijsen zijn twijfelach­tig.

Drie afwezigen bij Sint-Truiden Bij tweedeklas­ser Sint-Truiden missen K. Krasuski, Eljoudoudi en Martens de match in Grace-Hollogne.

FUTSAL

Gelko Hasselt: De bekerwinna­ar trekt vanavond (21.15 uur) op volle sterkte naar Noorderwij­k, de club van technisch directeur Bart Schapmans.

Celtic Houthalen: Bahci gaat vanavond mee naar Charleroi. De schorsing voor zijn rode kaart gaat pas in op 5 april.

Gelko Eisden-Dorp: Gelko, dat vanavond (21.15 uur) in Moeskroen speelt, neemt aanvaller Amin Elalji over van het Nederlands­e Amiticia.

Renolim Borgloon: Oud-trainer Bex wordt keeperstra­iner.

Ach, wat maakt het uit wat voor weer het tijdens de koers is. We moeten er toch door

 ?? FOTO STEFAAN BEEL ?? Peter Sagan kon de E3 Harelbeke al één keer winnen.
FOTO STEFAAN BEEL Peter Sagan kon de E3 Harelbeke al één keer winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium