Het Belang van Limburg

Kanaries scoren enkel vanop de stip

- Pieter VANLOMMEL

In een oefenpot op Stayen speelde STVV 2-2 gelijk tegen Lierse. In een evenwichti­ge partij kwam de ploeg uit 1B twee keer op voorsprong, maar de Kanaries zetten telkens de achterstan­d recht vanop de strafschop­stip. De Japanse aanwinst Takehiro Tomiyasu sprokkelde zijn eerste minuten in het eerste elftal. Onder het toeziend oog van exSTVV-coaches Guido Brepoels en Yannick Ferrera én met ook de disciplina­ir gestrafte Yohan Boli in de tribune stuurde Jonas De Roeck twee verschille­nde elftallen tussen de lijnen in de eerste en tweede helft. De licht geblesseer­den Vetokele (quadriceps), Legear (onderbeen) en Antunes (adductoren) bleven uit voorzorg aan de kant.

De Roeck bracht net als tegen Club Brugge een vijfmansde­fensie aan de aftrap. Die werd halfweg de eerste helft te kijk gezet toen uitgereken­d STVV-huurling Wolke Janssens niet werd aangevalle­n en knap de score opende. Aan de overzijde miste Gueye eerst nog een reuzegrote kopkans op voorzet van Dussaut, maar meteen daarna hingen de bordjes toch in evenwicht. Opnieuw Gueye werd neergetrok­ken in de zestien en zette zelf de strafschop om. Na de koffie toonde Lierse zich de beter voetballen­de ploeg en kwamen de Pallieters opnieuw op voorsprong. Laurent mocht al- leen op Pirard afstormen en werkte koeltjes af. Maar ook nu weer kwamen de Kanaries op gelijke hoogte toen belofte Nitcheu vijf minuten voor affluiten tegen de grond werd gewerkt en ref Van den Driessche naar de stip wees. Akpom knalde de elfmeter onhoudbaar binnen. 2-2 werd ook de eindstand.

Debuut Tomiyasu

In die tweede helft waren veel ogen gericht op de debuterend­e Takehiro Tomiyasu. De 19-jarige Japanner liet een degelijke indruk na in de defensie, maar liet zich ook wel kinderlijk vangen bij het tegendoelp­unt. “Daar moet hij uit leren”, reageerde De Roeck. “Ook op het vlak van communicat­ie is er nog werk aan de winkel. Maar vergeet niet dat Tommi nog maar een week met ons meetraint. In ie- De gelijkmake­r van Chuba Akpom kwam dicht in de buurt van de perfecte penalty. De Arsenal-huurling schoot het leer keihard en in het dak van het doel binnen. “Practice makes perfect (oefening baart kunst, nvdr.)”, grijnsde de aanvaller. “Ik train heel vaak op strafschop­pen. Met de staf zijn we overeengek­omen dat ik ook de penalty’s mag nemen in de wedstrijde­n. Hopelijk wordt dit de eerste van vele.” der geval is het positief dat hij al een eerste keer kon meedraaien in wedstrijdv­orm.”

De Truiense coach wilde niet te veel belang hechten aan het resultaat tegen de ploeg die in groep A van play-off 2 werd ondergebra­cht. “We hebben deze week de nadruk op het fysieke gelegd, zelfs voor deze wedstrijd hebben we nog pittig getraind. Logisch dus dat de frisheid een beetje ontbrak”, aldus De Roeck.