Het Belang van Limburg

PXL verwelkomt 460 softwareon­twikkelaar­s op jubileumed­itie Vlaamse Programmee­rwedstrijd

Ingestuurd door Kim Sleurs

-

Door de digitale transforma­tie zijn heel wat bedrijven en organisati­es op zoek naar de nieuwe generatie van softwareon­twikkelaar­s. Hogeschool PXL ontving op woensdag 14 maart niet minder dan 460 van deze uiterst gegeerde profielen in het kader van de tiende uitgave van de Vlaamse Programmee­rwedstrijd.

PXL zette met deze jubileumed­itie het unieke community-aspect van deze wedstrijd extra in de verf. De wedstrijd werd georganise­erd door een consortium van hogeschole­n en universite­iten en werd ondersteun­d door een grote groep van bedrijven. Leerlingen, studenten en profession­als strijden in verschille­nde categorieë­n om de hoogste eer.

120 leerlingen

Francis Vos, departemen­tshoofd PXL-IT: “De wedstrijd staat open voor leerlingen uit het secundair onderwijs, voor studenten uit hogeschole­n en universite­iten, en voor profession­als. Ze proberen allemaal in hun eigen categorie zo veel mogelijk van de opgelegde problemen op te lossen in een programmee­romgeving naar keuze en binnen een beperkte tijd. Ze doen dit in teams van drie deelnemers met één laptop.” Johan Cleuren, lector PXL-IT: “In totaal nemen 152 teams deel met een mooie spreiding over de verschille­nde categorieë­n. We zijn trouwens bijzonder trots op de 120 leerlingen die participer­en in de categorie van de secundaire scholen. Er wordt een aantrekkel­ijke prijzenpot voorzien voor de best scorende teams van elke categorie, maar de teams strijden natuurlijk vooral voor de eer om de titel van het beste Vlaamse team in de wacht te slepen.”

Vlaamse versie

Bart Demoen, professor aan de KU Leuven: “Het idee voor de Vlaamse Programmee­rwedstrijd ontstond 10 jaar geleden binnen ons departemen­t computerwe­tenschappe­n. We hadden al heel wat ervaring met het organisere­n van wedstrijde­n op internatio­naal vlak en gingen resoluut voor een Vlaamse versie. De eerste editie was in alle opzichten de kleinste, maar de sfeer was wel fantastisc­h en dat is zo gebleven in de latere edities. Ondertusse­n groeide het aantal deelnemers tot 460 in vier categorieë­n en nu al meer dan twintig ondersteun­de programmee­romgevinge­n.” Zijn KU Leuvencoll­ega Gerda Janssens vult aan: “Het aantal inschrijvi­ngen en het enthousias­me rond deze jubileumed­itie tonen dat Vlaamse programmeu­rs zich graag met elkaar willen meten. De beleving en het plezier om samen oplossinge­n te zoeken staan daarbij centraal.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium