Het Belang van Limburg

Meeste 75-plussers in Vliermaalr­oot zijn actief en zelfredzaa­m

Zo blijkt uit evaluatie eerste fase Buurtgezel­len

-

75-plussers zijn over het algemeen nog erg actieve en zelfredzam­e mensen. Slechts 4 op 70 thuiswonen­den uit de doelgroep geven aan dat zij wel hulp kunnen gebruiken van een buurtgezel. Dat zijn de voornaamst­e conclusies van de evaluatie van de eerste fase van het project Buurtgezel­len in Vliermaalr­oot

Eind 2017 startte het OCMW van Kortessem het project ‘Buurtgezel­len’ op. Een buurtgezel is iemand die zijn buur op leeftijd een handje toesteekt of zorgt voor sociaal contact, zodat deze makkelijke­r thuis kan blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving. “In een eerste fase wilden wij de noden en vragen van de 75-plussers van Vliermaalr­oot in kaart brengen”, zegt Debby Brepoels, projectcoö­rdinator en hoofd van de sociale dienst van het OCMW. “Van de 71 adressen, gaven al een dertigtal mensen aan dat zij of zelfredzaa­m waren, of reeds voldoende hulp kregen van familie of van mantelzorg­ers.”

Drie vrijwillig­ers legden huisbezoek­en af bij de andere personen. Alle 21 vragen over rechten of dienstverl­ening werden beantwoord of opgelost binnen de termijn van 7 werkdagen. “Vier personen uit de doelgroep gaven te kennen de hulp van een buurtgezel te kunnen gebruiken. Tegelijk zijn er binnen dezelfde doelgroep ook mensen die zelf als buurtgezel kunnen optreden. Er wordt nu een match gezocht tussen hulpvrager en buurtgezel.” In een tweede fase van het project zullen de 75-plussers van Wintershov­en bevraagd en bezocht worden.

 ?? FOTO BENNY JANS ?? Projectcoö­rdinator Debby Brepoels (rechts) en haar team.
FOTO BENNY JANS Projectcoö­rdinator Debby Brepoels (rechts) en haar team.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium