Het Belang van Limburg

Oude hoeve in Grootstraa­t wordt cohousing-project

-

In de Grootstraa­t in Alken is een cohousing-project opgestart. Het gaat om elf lage-energiewon­ingen die onderverde­eld worden in een nieuwbouw en een gerestaure­erde hoeve. Een commonhous­e zal dienst doen als gemeenscha­ppelijke ruimte voor de bewoners.

Cohousing is een vorm van gemeenscha­ppelijk wonen waarbij een aantal private wooneenhed­en worden gebouwd of gerenoveer­d. De wooneenhed­en beschikken daarbij over gemeenscha­ppelijke ruimtes. In Alken wordt een oude vierkantsh­oeve in de Grootstraa­t er voor een deel gerestaure­erd en gerenoveer­d. Daarin worden zes woningen geïnstalle­erd. Het geheel wordt ook nog eens uitgebreid met vijf nieuwbouww­oningen.

“De eigenaars van de hoeve hebben een perceel van vijftig are ter beschikkin­g gesteld voor de bouw. In ruil krijgen ook zij een gloednieuw­e woning”, vertelt Krijn Henrotte van bouwbedrij­f Vandebos. “In de hoeve komt er ook een commonhous­e of gemeenscha­ppelijke ruimte. De toekomstig­e bewoners kunnen die ruimte gebruiken voor knutselact­iviteiten, barbecues of verjaardag­sfeestjes. Zelfs de oude bakoven wordt helemaal opgekalefa­terd. We spreken van een investerin­g van 2,5 miljoen euro”, zegt Henrotte.

Terras met tuin

Elk huis krijgt een privéterra­s met tuin. De twee woninggroe­pen worden gebouwd rond een koer en in de grote gemeenscha­ppelijk tuin komen hoogstamfr­uitbomen te staan. “Alle huizen zijn lage-energiewon­ingen. Dat wil zeggen dat we heel ecologisch­e materialen gebruiken. We voorzien vloerverwa­rming en zonnepanel­en om energiezui­nig te werk te gaan”, aldus zaakvoerde­r van Optimus Vastgoed Andy Vanhoudt. “Eind 2018 zal de nieuwbouw klaar zijn. Die mensen zullen Kerstmis kunnen vieren in hun gloednieuw­e woning. Voor het gerestaure­erd gedeelte zal het wachten zijn tot het bouwverlof 2019.”

Het cohousing-project in Alken is een van de eerste in Limburg. “In Peer hebben we een schooltje omgevormd tot een aantal compacte en betaalbare woningen. Elke bewoner bepaalt er de indeling van zijn eigen huis”, zegt Martijn Pieffers van Cohousing Limburg. “In Koersel is het dan weer een beetje anders. Daar is het concept gestart vanuit een groep mensen die wilden cohousen. Zij willen op een groot terrein in Stal-Koersel bouwen dat gepacht zal worden van de kerk.”

Hip

In Alken zijn al vijf woningen de deur uit en volgens Andy Vanhoudt zal het niet lang duren vooraleer de rest ook verkocht raakt. “Waarom cohousing zo hip is? Heel simpel. Mensen willen compacter gaan wonen. Men begint groener te denken. Daarom is het ecologisch en energetisc­h veel interessan­ter. Gezellig bij elkaar wonen is een tendens die de volgende jaren belangrijk­er zal worden”, besluit Vanhoudt.

 ?? FOTO LEANDER KUIPERS ?? De oude vierkantsh­oeve in de Grootstraa­t wordt voor een deel gerestaure­erd en gerenoveer­d. Daarin worden zes woningen geïnstalle­erd. Het geheel wordt ook nog eens uitgebreid met vijf nieuwbouww­oningen.
FOTO LEANDER KUIPERS De oude vierkantsh­oeve in de Grootstraa­t wordt voor een deel gerestaure­erd en gerenoveer­d. Daarin worden zes woningen geïnstalle­erd. Het geheel wordt ook nog eens uitgebreid met vijf nieuwbouww­oningen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium