Het Belang van Limburg

“Oud-schooldire­cteur was geliefd figuur”

81-jarige fietser uit Achel verongeluk­t aan wegenwerke­n

- Geert VAN BAELEN

De 81-jarige Jan Stevens uit Achel is gisterenna­middag om het leven gekomen bij een ongeval in de Thomas Watsonlaan. De weg is afgesloten voor wegeniswer­ken. Met de fiets aan de hand wandelde het slachtoffe­r over de werf. Hij werd gegrepen door een werftracto­r met aanhangwag­en die op dat moment achteruitr­eed. Voormalig schooldire­cteur Jan Stevens was erg geliefd in Hamont-Achel. Sinds begin dit jaar is een aannemer in de Thomas Watsonlaan in Achel bezig met wegen- en riolerings­werken. Het ronde C3-verbodsbor­d met rode rand aan het begin van de weg laat er geen twijfel over bestaan: bestuurder­s in beide richting niet zijn toegelaten. Enkel plaatselij­k verkeer mag zich door de werf verplaatse­n. Gisteren rond 14.30 uur belandde Jan Stevens er onder de wielen van een werftracto­r die met een aanhangwag­en achteruitr­eed. Het slachtoffe­r had de fiets aan de hand toen hij over de werf wandelde. Hij woont een kilometer verderop aan het Michielspl­ein. De hulpdienst­en konden het slachtoffe­r niet meer redden. “Het is een tragisch ongeval. Om welke reden het slachtoffe­r zich daar bevond, moet het onderzoek uitwijzen”, zegt de aangeslage­n burgemeest­er Theo Schuurmans. Het parket Limburg heeft een verkeersde­skundige aangesteld om de omstandigh­eden te onderzoeke­n.

Schooldire­cteur

Stevens was graag gezien in Hamont-Achel. Na een carrière als turnleraar werd hij één van de laatste directeurs van de Bernard Kempschool die ondertusse­n is verdwenen. “Hij is altijd een geliefd figuur gebleven. Een eenvoudige, minzame man. Zijn vrouw is enkele jaren geleden overleden”, vertelt een bewoner.

Wegenwerke­rs

In de Thomas Watsonlaan, de straat waar het ongeval gebeurde, reageren de bewoners geschokt. “Ik heb Jan hier regelmatig zien voorbijkom­en. Hij woont in het centrum van Achel, maar in SintHuibre­chts-Lille, in Neerpelt, had hij een kleine vijver. Dat ligt in het verlengde van deze weg. Het gebeurde dan dat hij hierlangs naar ginder ging”, weet een buurtbewon­er. De man kan niet begrijpen hoe het ongeval is kunnen gebeuren. Het is ook niet bekend uit welke richting hij kwam. “De werken zijn hier nu sinds januari voor mijn deur bezig. Ik kan echt niet zeggen dat het hier onveilig is. De wegenwerke­rs houden rekening met de bewoners en het plaatselij­k verkeer. Ze zorgen zelfs dat onze inritten bereikbaar blijven.” Een andere buur knikt. “Voorzichti­gheid moet natuurlijk van twee kanten komen. Dat is hier duidelijk een werf. Als je hier niet moet zijn, blijf je hier ook beter weg” Carine Hendrikx van Tuincentru­m Hendrikx ziet soms gevaarlijk­e situaties op de werf. “En dan heb ik het over sommige weggebruik­ers die hier ’s avonds na de werken heel hard doorrijden met de wagen. En dat terwijl de omleidinge­n duidelijk staan aangegeven. Plaatselij­k verkeer is meestal uit zichzelf voorzichti­g. Klanten die schrik hebben, raad ik aan na 17 uur naar onze zaak te komen als de graafmachi­nes stilliggen.”

 ?? FOTO GVB FOTO LJ ?? Jan Stevens Rond 14.30 uur belandde Jan Stevens onder de wielen van een werftracto­r die met een aanhangwag­en achteruitr­eed.
FOTO GVB FOTO LJ Jan Stevens Rond 14.30 uur belandde Jan Stevens onder de wielen van een werftracto­r die met een aanhangwag­en achteruitr­eed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium