Het Belang van Limburg

Knautiakev­er voor het eerst in Vlaanderen

Provincie pleit voor ‘voorzichti­g’ maaien van bermen

-

In de wegberm in Gingelom is afgelopen jaar de knautiakev­er ontdekt. Dat minuscule beestje is nieuw voor Vlaanderen. Voor het eerst in Limburg werd tegelijk het Grieks dubbelkopj­e (een spin) gevonden. In totaal zijn er op 1 kilometer berm in Zuid-Limburg tijdens een proefproje­ct van het provinciaa­l natuurcent­rum 83 soorten bijen, 21 soorten dagvlinder­s, 17 soorten sprinkhane­n, 93 soorten loopkevers, 162 soorten spinnen en 23 soorten mieren gespot.

Twee jaar lang gingen natuurspec­ialisten in de bermen wroeten in Bilzen, Gingelom, Lanaken, Riemst en Zutendaal. In het eerste jaar was dat enkel in de zomer, afgelopen jaar mochten ze een heel jaar aan de slag gaan. Vooral belangrijk was de instemming van de gemeenten, om die bewuste bermen ecologisch­er te gaan maaien. “Dat betekent vooral minder maaien, letten op het moment waarop er gemaaid wordt en via bijvoorbee­ld andere technieken dan een klepelmaai­er”, zegt Luc Crevecoeur van het provinciaa­l natuurcent­rum. “Aaneengesl­oten natuurgebi­eden zijn uiter-

aard belangrijk om de achteruitg­ang van de Limburgse natuur tegen te houden. Maar ook kleine ingrepen, zoals bijvoorbee­ld in de bermen, kunnen een groot verschil maken”, stelt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove.

Overbemest­ing

Het resultaat dat ze terugvonde­n in de bermen is in elk geval indrukwekk­end. Vooral de spinnen (162 soorten) en bijen (83 soorten) deden het goed. Van alle getelde beestjes staat 20 à 30 procent op de lijst van bedreigde soorten. Maar de ‘topvondst’ was ongetwijfe­ld de knautiakev­er in Gingelom, die

afhankelij­k is van de bloemsoort knautia om te overleven. “Maar die groeit op schrale kalkrijke grond en die gaat net achteruit door overbemest­ing”, klinkt het bij de onderzoeke­rs.

Waarom net die vijf gemeenten voor hun proefproje­ct? “Omdat ze dichtbij elkaar lagen. Maar het is uiteraard de bedoeling om met deze resultaten alle Limburgse gemeenten te overtuigen”, aldus Crevecoeur. Bermen maken zowat 2 procent uit van de open ruimte in de Limburgse gemeenten.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Gisteren werd ook getoond hoe de bermen ecologisch aangepakt kunnen worden met een schijfmaai­er.
FOTO TOM PALMAERS Gisteren werd ook getoond hoe de bermen ecologisch aangepakt kunnen worden met een schijfmaai­er.
 ??  ?? De knautiakev­er.
De knautiakev­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium