Het Belang van Limburg

Huis Timmermans sluit na 81 jaar

- Dirk ROEFFLAER

Na meer dan 80 jaar sluit dagbladhan­del ‘Huis Timmermans’ op de Grote Markt in Tongeren de deuren. De winkel ziet er nog net zo uit als in de jaren dertig. “Toeristen vertellen me dat ze het hier leuk vinden”, zegt uitbaatste­r Julia Jacobs. Met de authentiek­e winkel verdwijnt er een begrip uit de oudste stad.

Bij ‘Huis Timmermans’ is de tijd stil blijven staan. Wie het winkelpand op de hoek van de Grote Markt met de Hondsstraa­t ziet, waant zich in de jaren dertig. De gevel en de etalage zijn al die tijd authentiek gebleven: gebogen ramen, afgescherm­d door een ijzeren traliehek en verscholen onder een immens afdak uit ijzer en glas. Op de zijgevel is nog geschilder­de publicitei­t zichtbaar. Ook de binneninri­chting van de winkel is, sinds de opening in 1937, onaangeroe­rd gebleven.

Maar de geschieden­is van ‘Huis Timmermans’ gaat nog verder terug, tot 1921: Alfons Timmermans richtte op de Grote Markt nr. 5 een tabaksgroo­thandel op. Hij koos voor de unieke naam: ‘den Invalide'. Alfons raakte tijdens Wereldoorl­og I gewond en werd zo één van de vele oorlogsinv­aliden. In 1937 verhuisde hij zijn ‘tabaksbout­ique’ naar de Grote Markt nr. 33. In 1946 liet hij de zaak over aan dochter Georgette en schoonzoon Louis Jacobs. Zij veranderde­n de naam in ‘Huis Timmermans’ en breidden het assortimen­t rookwaren uit met schoolgeri­ef en bureelbeno­digdheden. Op 2 januari 1981 zette Julia Jacobs het familiebed­rijf ver- der, als kleindocht­er van stichter Alfons. Maar bij gebrek aan opvolging gaat de winkeldeur op 30 juni voorgoed dicht.

Authentiek

“Binnen veertien dagen word ik 67 jaar. Het is goed geweest”, opent Julia haar verhaal. “Ik ben 37 jaar lang zes dagen op zeven om 5 uur opgestaan om de kranten te sorteren en de werkdag voor te bereiden. Om 7.30 uur komen de eerste klanten al over de vloer hoor.” De digitalise­ring is niet aan Julia besteed. Een computer heeft ze niet en de winkel is nooit gemodernis­eerd, zelfs niet het meubilair. “Enkel deze rekken voor tijdschrif­ten zijn er bij gekomen en die heeft mijn vader zelf in elkaar getimmerd. Voor de rest heb ik het hier steeds rustig laten voortkabbe­len. Alles is authentiek. Toeristen die hier komen, vertellen me dat ze het een leuke shop vinden.” Straffe verhalen over de voorbije 37 jaar kan Julia niet voor de geest halen. “In 2000 hebben ze hier eens ingebroken. De dieven zijn toen aan de haal gegaan met de hele voorraad sigaretten die daags voordien was geleverd. Maar dat was eenmalig.”

Uitverkoop

Volgens Julia zijn de gouden jaren voor krantenwin­kels wel voorbij. De verkoop van rookwaren en dagbladen maken elk de helft uit. “Bij de herinricht­ing van de Markt heb ik klanten verloren. De winkel was niet meer zo vlot bereikbaar. Daarbij kwam dat het traliewerk gezakt was, waardoor ik het etalageraa­m sindsdien niet meer kon wassen.” Ze heeft nog drie maanden om alles te regelen en zich voor te bereiden op een nieuw leven. “De laatste werkdag zal raar zijn”, geeft Julia toe. “Een feestje bouwen? Nee, ik sta niet graag in de belangstel­ling.” Hoe ze haar dagen gaat vullen zodra de winkel dicht is, weet ze nog niet. “Ik heb nooit tijd gehad voor een hobby. Maar de winkel ga ik zeker niet missen”, zegt ze beslist. De uitverkoop is alvast gestart. Eerst aan de beurt zijn de stripverha­len: 5 euro voor 2 stuks.

 ?? FOTO DIRO ?? Julia Jacobs in het authentiek­e interieur. De binneninri­chting van de winkel is, sinds de opening in 1937, onaangeroe­rd gebleven.
FOTO DIRO Julia Jacobs in het authentiek­e interieur. De binneninri­chting van de winkel is, sinds de opening in 1937, onaangeroe­rd gebleven.
 ?? FOTO HBVL ?? In 1921 opende de opa van Julia een tabaksgroo­thandel op de Grote Markt.
FOTO HBVL In 1921 opende de opa van Julia een tabaksgroo­thandel op de Grote Markt.
 ?? FOTO HBVL ?? In 1937 verhuisde de zaak naar de huidige locatie.
FOTO HBVL In 1937 verhuisde de zaak naar de huidige locatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium