Het Belang van Limburg

Kerk wordt ontmoeting­scentrum

- Jozef CROUGHS

De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima aan de Halmaalweg in SintTruide­n wordt een ontmoeting­scentrum voor de buurt. Bij de herbestemm­ing is een belangrijk­e rol weggelegd voor woonzorgce­ntrum Den Akker, dat het ontmoeting­scentrum wekelijks 38 uur zal openhouden. De rest van de week mogen lokale vereniging­en uit de Halmaalwij­k er gebruik van maken. De Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima-kerk is het eerste van de twaalf niet-prioritair­e Truiense kerkgebouw­en die een nieuwe invulling krijgen. De stad houdt tien prioritair­e kerken over, daar zullen wel nog misviering­en plaatsvind­en.

“Voor het kerkje op de Halmaalweg - dat dateert uit 1997 - lagen er vier opties voor herbestemm­ing op tafel. Een haalbaarhe­idsstudie wees uit dat de piste voor een lokaal diensten- en ontmoeting­scentrum de grootste kans op slagen heeft. Meerdere organisati­es uit de zorg- en social-profitsect­or hadden immers al interesse getoond. De bedoeling is om de plannen nu verder vorm te geven. Een architecte­nbureau heeft al een ontwerp uitgeteken­d en het bisdom heeft ermee ingestemd dat het gebouw aan de eredienst onttrokken wordt. Hoe dan ook zal het kerkje ten dienste van de gemeenscha­p blijven staan. We mikken op meerdere doelgroepe­n, ook al omdat wij geen overlast willen in deze volkse buurt”, zegt schepen van Kerkraden Ingrid Kempeneers (CD&V). Voor Marc Michaux, directeur van woon-zorgcentru­m De Akker, is het ontmoeting­scentrum een mooie kans. “Het past helemaal in onze visie om onze bewoners in contact te brengen met de wijk en omgekeerd. Ik hoop dat er ook een aantal vereniging­en zijn die zich hier verankeren en activiteit­en organisere­n waar ook onze bewoners aan kunnen deelnemen”, zegt Michaux.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De OLV-van Fatima-kerk wordt als eerste niet-prioritair­e kerk ontwijd en omgevormd tot ontmoeting­scentrum.
FOTO JOZEF CROUGHS De OLV-van Fatima-kerk wordt als eerste niet-prioritair­e kerk ontwijd en omgevormd tot ontmoeting­scentrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium