Het Belang van Limburg

Dit jaar staan er geen Limburgse asperges uit volle grond op paasmenu

-

Wie graag asperges uit Limburgse volle grond op het paasmenu zet, heeft dit jaar pech. Door de aanhoudend­e koude start het aspergesei­zoen later. De Limburgse aspergetee­lt vertegenwo­ordigt maar liefst 67 procent van de totale teelt in Vlaanderen. “Het seizoen zal korter zijn, maar in die tijd zullen we wel meer asperges telen”, zegt Bocholtena­ar Dany Clauwers.

De liefhebber­s van het witte Limburgse goud moeten nog even geduld hebben. Door de aanhoudend­e koude start het aspergesei­zoen dit jaar later. “Het seizoen loopt tot 24 juni, maar omdat we pas later kunnen starten met de oogst, zullen er in die kortere periode wel meer asperges zijn”, zegt teler Dany Clauwers uit Bocholt. “De verwachtin­g is dat we de eerste asperges pas na Pasen kunnen steken. Asperges die gekweekt worden in tunnels, verwarmde bedden of in kassen zullen er dan wel al zijn.” Tijdens het Groentecon­gres in Bocholt maakten meer dan zestig telers kennis met de resultaten van verschille­nde onderzoeke­n binnen het zogeheten

We gaan de eerste asperges pas na Pasen kunnen steken. Asperges die gekweekt worden in tunnels, verwarmde bedden of in kassen zullen er wel al zijn

Davy CLAUWERS

Groente-Innovatief­onds. “Het fonds heeft voor een investerin­g van 514.000 euro gezorgd, waarvan 380.000 euro Vlaamse en provincial­e middelen”, vertelt gedeputeer­de voor Landbouw Inge Moors (CD&V). “Dankzij deze investerin­g hebben we de teelten kunnen verbeteren en de productie kunnen versterken. Zo is de concurrent­iepositie van onze Limburgse groentesec­tor verder verstevigd.”

Veel aandacht ging er naar de aspergetee­lt. Liesbeth Wachters van het Proefstati­on voor de Groentetee­lt heeft het effect van de folie op de kwaliteit van de asperges onderzocht. “De folie heeft een witte en een zwarte kant. We hebben vastgestel­d dat de kwaliteit van de asperge beter wordt als de folie tijdens het seizoen regelmatig wordt omgekeerd.” Dit jaar onderzoekt het Proefstati­on voor de Groentetee­lt hoe druppelirr­igatie de aspergetee­lt nog verder kan verbeteren. “Vandaag kennen we vooral haspelirri­gatie, maar die kan nadelig zijn. Een asperge heeft een groot loof waardoor het water niet zo makkelijk verdampt. Daardoor creëer je heel snel een erg vochtig klimaat dat schimmels in de hand werkt. Via druppelirr­igatie leggen we waterslang­etjes bij de wortels van de asperges. Zo hebben we geen last van een te nat klimaat”, zegt Wachters.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Onderzoeks­ter Liesbeth Wachters en teler Dany Clauwers tonen de nieuwe druppelirr­igatie
FOTO DICK DEMEY Onderzoeks­ter Liesbeth Wachters en teler Dany Clauwers tonen de nieuwe druppelirr­igatie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium