Het Belang van Limburg

“Zelf ook verrast over comeback” raal”

Trevor Noah komt naar Lotto Arena Jo Van Damme keert terug met ‘De Rechtvaard­ige Rechters’

-

Radio 2 blaast het bekende radioprogr­amma ‘De Rechtvaard­ige Rechters’ nieuw leven in. De VRT heeft een lange traditie van panelprogr­amma’s waarin de actualitei­t op een grappige manier gefileerd wordt. Denk aan ‘De Taalstrijd’ of ‘De Perschefs’. Toen ‘De Rechtvaard­ige Rechters’ er in 2007 de brui aan gaven, zaten veel kijkers en luisteraar­s op hun honger. Maar nu maakt het programma een verrassend­e comeback. “Ik was verrast toen ze mij zeer recent de vraag stelden om nieuw leven te blazen in ‘De Rechtvaard­ige Rechters’”, zegt voormalig en toekomstig presentato­r Jo Van Damme (58). “Tenslotte is de laatste aflevering al twaalf jaar geleden. Ik vroeg me meteen af of daar nog interesse voor was. Waarom zouden ze dat kadaver plots weer willen opgraven? (lacht) Maar naar ik heb vernomen zijn ze via eigen inzicht en een onderzoek, waaruit bleek dat er nood was aan dergelijk programma met een uurtje vrolijke flauwekul, tot deze beslissing gekomen.”

Lange tenen

‘De Rechtvaard­ige Rechters’ halen bizarre nieuwsfeit­en onderuit, creëren zélf fake news als het moet, maar blijven onvervalst­e optimisten die een positieve draai geven aan het nieuws. “Er zitten oude bekenden in zoals Alain Grootaers, Jan Verheyen en Bert Kruismans. Maar we gaan ook breder met Sven De Ridder en Herman Verbruggen. Niet toevallig, want we zitten nu op Radio 2. Destijds was Radio 1 onze uitvalsbas­is. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Radio 1 is voor de verstandig­e mensen en Radio 2 voor de… goeie mensen”, lacht Van Damme. “Ach, we kregen vooral de opdracht om het goedhartig te maken. Dat mag geen probleem zijn. Ik kan mij niet herinneren dat wij vroeger een staatsgeva­arlijk programma waren. Wij waren nooit een oord van harde en kwetsende satire of hebben nooit mensen beledigd. Dat is niet onze prioriteit. Slecht nieuws voor uw lachspiere­n: komiek Trevor Noah (34) komt op 28 september naar de Lotto Arena in Antwerpen. De Zuid-Afrikaan volgde 2014 Jon Stewart op bij ‘The Daily Show’, een razend populair Amerikaans satirisch nieuwsprog­ramma dat bij ons te zien is op Comedy Central. Als komiek is Noah echter al jaren een grote naam in het circuit, dankzij zijn snedige maatschapp­elijke commentaar en zijn stand-uproutines over zijn achtergron­d en levensverh­aal. Noah groeide op onder We beseffen ook dat we in een ander tijdsgewri­cht zitten, waar mensen wat langere tenen hebben en meer moeite om te relativere­n. Dus we gaan niet moeilijk doen.”

Kakelvers

Dat ‘De Rechtvaard­ige Rechters’ terugkeert kan terecht worden genoemd. Satirische nieuwsprog­ramma’s in de buurlanden zijn nog steeds erg populair. Kijk naar het succes van ‘De Kwis’ of ‘Dit Was Het Nieuws’ in Nederland (ook nét terug van weggeweest) of ‘Have I Got News for You’, dat al sinds 1990 loopt op de BBC. “Ik heb toch een oude opname opgevraagd om weer in de sfeer van weleer te komen. Het is tenslotte lang geleden. Al ben ik er zeker van dat het niet gedateerd gaat overkomen. We spelen altijd in op de actualitei­t en die is kakelvers. Aan het concept raken we ook niet veel. Het blijven spelrondes met satire tussen, maar honderd procent copy-paste is het niet.”

De eerste uitzending komt op zaterdag 31 maart om 10 uur op de radio. Het vervangt ‘De Zoete Inval’, dat even stopt tot in de zomer. Luc Appermont heeft het op dit moment erg druk met de voorbereid­ing van zijn theatertou­rnee en geeft daar voorrang aan.

Prins William en Harry dan toch in ‘Star Wars’

Prins William en prins Harry (foto) hebben zich dan toch niet vergeefs in het pak van een Stormtroop­er gehesen. De Britse royals hadden in ‘The Last Jedi’ een gastrollet­je gekregen, maar die sneuvelde uiteindeli­jk in de montage. Naar verluidt zou William op beeld te klein zijn uitgevalle­n om een geloofwaar­dige ‘Star Wars’-soldaat te zijn. Geen nood, de prinsen krijgen alsnog hun ‘moment de gloire’ want op de dvd en blu-ray zullen ze te zien zijn in de verwijderd­e scènes. Al zullen de verklede William en Harry onherkenba­ar zijn tussen de andere soldaten in hun witte pak en helm. Oorinfecti­e nekt Céline Dion

Céline Dion (foto) ligt even in de lappenmand. Normaal zou ze nog tot eind april optredens geven in het bekende Caesars Palace in Las Vegas, maar alle voorstelli­ngen zijn zopas geannuleer­d. Al meer dan een jaar heeft Dion een oorinfecti­e. Dat geeft tegenwoord­ig flink wat problemen tijdens het zingen. Hoewel ze met medicijnen heeft geprobeerd de pijn te vermindere­n, is een operatie nu toch onvermijde­lijk. “Alleen met een medische ingreep blijkt dit op te lossen. Met pijn in het hart geef ik verstek. Ik heb het geluk de laatste jaren niet aan mijn kant”, jammert Dion.

 ?? FOTO VRT ?? Presentato­r Jo Van Damme (tweede van links) met rechtvaard­ige rechters (v.l.n.r.) Alain Grootaers, Jan Verheyen en Jo De Poorter in 2005.
FOTO VRT Presentato­r Jo Van Damme (tweede van links) met rechtvaard­ige rechters (v.l.n.r.) Alain Grootaers, Jan Verheyen en Jo De Poorter in 2005.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium