Het Belang van Limburg

Rotemse zussen ontroeren met rolstoelda­ns

Elke aflevering van ‘Belgium’s Got Talent’ wordt er heel wat afgedanst, maar Devona (18) en Shardée (20) Boessen brengen vanavond wel een heel speciale choreograf­ie. De Rotemse zussen doen samen een moderne rolstoelda­ns, inclusief lift.

- Nele COUNE

“Laat je beperking je niet tegenhoude­n om je dromen na te jagen.” Dat is de boodschap die zussen Devona en Shardée vanavond willen overbrenge­n in ‘Belgium’s Got Talent’. “We hopen anderen te inspireren met onze dans”, vertelt Shardée. Zij danste zelf al jaren en zag hoe haar jongere zus dezelfde hobby wilde beoefenen. “Devona zit in een rolstoel. Ze heeft osteogenes­is imperfecta, een brozebotte­nziekte. Zij moet dus heel voorzichti­g zijn, want ze kan heel snel iets breken”, vertelt de oudste zus. “Dansen is haar grootste passie, dus zo’n zeven jaar geleden hebben we beslist om samen te gaan rolstoel- dansen. We dansen verschille­nde stijlen: freestyle, ballroom en latin.” Het duo volgt wekelijks les, maar palmt dagelijks wel een plekje in huis in om te oefenen. En dat loont, want ze hebben intussen een mooie prijzenkas­t kunnen inrichten. Daarin zijn onder andere lintjes en bekers terug te vinden van Belgische kampioensc­happen, de World Cup en wedstrijde­n waarin de beste dansers uit de Benelux samenkomen.

Hoogtepunt

In ‘Belgium’s Got Talent’ willen ze op de tonen van ‘Rise’ van Katy Perry een verhaal vertellen en tonen dat ook mensen met een beperking iets kunnen bereiken. “Je moet blijven doorzetten. Want hoe meer je vecht, hoe hoger je komt”, legt Shardée uit. De choreograf­ie, die de zussen samen bedachten, bereikt met de lift letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. “Zo’n lift vormt toch altijd een grote uitdaging en is zenuwslope­nd. Ik licht Devona met mijn voeten uit haar rolstoel en duw haar zo de lucht in. Dat is een zeer delicate beweging. We zijn achteraf altijd heel opgelucht als ons dat lukt zonder vallen.” Devona en Shardée hebben, op het normale gekibbel tussen zussen na, altijd een goede band gehad. “Maar door samen te dansen, zijn we nog hechter geworden. We zijn echt twee handen op één buik.” Tijdens deze vijfde auditieafl­evering van ‘Belgium’s Got Talent’ krijgen de zussen nog het opmerkelij­ke gezelschap van een zingende zeemeermin, een rappende oma, een ballonslik­kende goochelaar, een ambitieuze acrobaat en vier saxofonist­en.

 ?? FOTO VTM ?? Shardée en Devona op het podium.
FOTO VTM Shardée en Devona op het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium