Het Belang van Limburg

Dutrouxkom­paan Lelièvre 48 uur vrij Maar hij mag niet naar Limburg komen

Dutroux-handlanger Lelièvre mag elke drie maanden 48 uur lang gevangenis verlaten

- Nancy VANDEBROEK

Michel Lelièvre (47), de vroegere kompaan van Marc Dutroux, heeft de toelating gekregen om elke drie maanden voor de duur van 48 uur de gevangenis van Ittre te verlaten. In de praktijk komt het erop neer dat hij telkens twee dagen en twee nachten buiten de gevangenis mag doorbrenge­n om zich voor te bereiden op zijn komende vrijlating. Begin deze maand is Lelièvre zo al eens buiten de gevangenis geweest. Waar zijn verblijfpl­aats is, is tot nog toe een goed bewaard geheim.

Lelièvre staat internatio­naal gesignalee­rd en zal worden aangehoude­n van zodra de Nederlands­e autoriteit­en hem op hun grondgebie­d aantreffen. Jean LAMBRECKS, vader van Eefje

Michel Lelièvre werd in 2004 door het Aarlense assisenhof tot een celstraf van 25 jaar veroordeel­d als mededader bij onder meer de ontvoering en dood van de Limburgse meisjes Ann Marchal (18) en Eefje Lambrecks (17) en de ontvoering van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. Voor de dood van de meisjes Julie en Mélissa was Lelièvre niet verantwoor­delijk.

De vroegere kompaan van kindermoor­denaar Dutroux had in 2013 de gevangenis al voor enkele uren mogen verlaten, maar het eerste pintje dat hij toen in 17 jaar dronk, bracht hem meteen in moeilijke papieren. Eén van de voorwaarde­n van zijn uitgaansve­rgunning was namelijk dat hij géén alcohol mocht drinken.

Sinds de zomer van 2016 kreeg Lelièvre de permissie om nog een tiental keer een uitstap te maken. Dat verliep blijkbaar geruisloos want enkele weken geleden, op 5 maart, mocht hij dan ook voor het eerst voor een langere tijd uit de gevangenis, en op een andere plek dan in zijn cel overnachte­n.

Andere veroordeel­den in de zaak-Dutroux; Michel Nihoul en Dutroux’ ex-vrouw Michelle Martin, kwamen al eerder vrij. Spilfiguur Marc Dutroux zelf, die veroordeel­d werd tot een levenslang­e gevangenis­straf, kreeg nog nooit een gunstmaatr­egel, maar ook zijn advocaat probeert die voor hem te bekomen.

Nabestaand­en slachtoffe­rs: “Hij heeft nooit enige spijt betoond of vergoeding betaald”

Geen schuldinzi­cht

Lelièvre krijgt nu deze gunst van de strafuitvo­eringsrech­tbank zonder dat hij ook maar één keer zijn spijt of schuldinzi­cht heeft betoond en zonder ooit gehoor te hebben gegeven aan de burgerlijk­e veroordeli­ng die hij ook in Aarlen opliep. Lelièvre heeft tot nu toe dus aan geen enkele burgerlijk­e partij ooit één eurocent schadeverg­oeding betaald. Dat dit penitentia­ir verlof werd toegekend, is voor de families van de Limburgse slachtoffe­rs van de Bende-Dutroux echter geen verrassing. Jean Lambrecks, vader van slachtoffe­r Eefje: “Al op 15 februari zijn wij door het Justitiehu­is van Hasselt op de hoogte gebracht van de beslissing van de strafuitvo­eringsrech­tbank van Brussel.”

“Het zat eraan te komen,” vertelt ook Paul Marchal, vader van An, “In 2021 zal Lelièvre het einde van zijn straf bereiken en moet men hem toch vrij laten.”

Voorwaarde­n

De strafuitvo­eringrecht­bank legde Lelièvre enkele voorwaarde­n op die hij moet naleven, wil hij kunnen blijven genieten van de gunstmaatr­egel.

Zo mag hij zich niet vertonen in het Luik- se Ans en de omliggende gemeenten, in VlaamsBrab­ant, in de provincies Luxemburg en Limburg, maar evenmin in het Duitse Nordrhein-Westfalen of in Nederlands-Limburg. “Toen Lelièvre in 2013 zijn voorwaarde­lijke invrijheid­stelling voor de strafuitvo­eringsrech­tbank bepleitte, hebben wij zelf om deze voorwaarde­n gevraagd. Maastricht en Aken zijn immers erg dichtbij”, zegt Jean Lambrecks. “Toen we vernamen dat deze voorwaarde­n ook effectief waren opgelegd, hebben we een mail gericht aan de Nederlands­e officier van justitie en aan de justitiemi­nister van de Duitse deelstaat NordrheinW­estfalen. We wilden er namelijk zeker van zijn dat de opgelegde voorwaarde­n in de praktijk ook konden worden afgedwonge­n. Op 20 maart ontvingen we een antwoord van het Nederlands­e openbaar ministerie met de verzekerin­g dat Lelièvre internatio­naal gesignalee­rd staat en dat hij zal worden aangehoude­n van

zodra de Nederlands­e autoriteit­en hem op hun grondgebie­d aantreffen. Van het ministerie van Justitie in Nordrhein-Westfalen ontvingen we op 26 februari de boodschap dat de zaak moet overlegd worden met de Belgische overheden en dat we daarna op de hoogte zouden worden gebracht. Een duidelijk signaal vanuit Duitsland hebben we op dit ogenblik nog niet gekregen.”

“Kunnen niet aanvaarden”

De families van de slachtoffe­rs zijn niet te spreken over de gunsten die Lelièvre te beurt vallen. “Wie kan er nu klaar zijn om te aanvaarden dat de crimineel die je dochter ontvoerd, opgesloten en vermoord heeft, de gevangenis mag verlaten? Dat is bij ons alvast niet het geval”, reageert Paul Marchal.

Jean Lambrecks: “Ik besef ook wel dat de man niet langer gevangen gehouden kan worden dan de straf die hem werd opgelegd, maar ik vind dat in deze discussies over vrijlating en re-integratie van veroordeel­de criminelen altijd de misdadiger­s centraal staan; hun houding tegenover de slachtoffe­rs komt nooit aan bod. Ik denk dan heel concreet aan het vertellen van de simpele waarheid.”

Wie kan er nu klaar zijn om te aanvaarden dat de crimineel die je dochter ontvoerd, opgesloten en vermoord heeft, de gevangenis mag verlaten? Paul MARCHAL,

vader van Ann

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ??
Foto SVEN DILLEN
 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA ?? Michel Lelièvre nu en bij het Dutrouxpro­ces in 2004 (kleine foto).
FOTO'S BELGA Michel Lelièvre nu en bij het Dutrouxpro­ces in 2004 (kleine foto).
 ?? FOTO BELGA ?? Michel Lelièvre op een foto uit 2013, bij zijn overbrengi­ng naar het gerechtsho­f.
FOTO BELGA Michel Lelièvre op een foto uit 2013, bij zijn overbrengi­ng naar het gerechtsho­f.
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ??
Foto KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium