Het Belang van Limburg

“Schietpart­ij in Parkland was de druppel”

Lanakense protesteer­t in Florida mee tegen wapens in historisch­e ‘March for Our Lives’

- Thomas JANSEN

Het initiatief voor de mars kwam van enkele studenten van de school in Parkland, waar een ex-leerling op 14 februari zeventien mensen doodschoot. Onder het motto #neveragain riepen zij op om afgelopen zaterdag te betogen tegen de huidige wapenwetge­ving. Die oproep viel niet in dovemansor­en. Volgens schattinge­n trokken in Washington D.C. 800.000 mensen de straat op. Dat maakt de ‘March for Our Lives’ de grootste ééndagsbet­oging in de geschieden­is van de Amerikaans­e hoofdstad.

Maar ook ver buiten Washington lieten jonge mensen hun ongenoegen horen. In totaal werd er op zo’n 800 plaatsen wereldwijd betoogd, wat het totale aantal protestant­en op meer dan 1 miljoen brengt. Onder hen ook de Lanakense Hannelore Niesten (29), die in Florida aan een postdoctor­aat over de invloed van de Amerikaans­e belastingh­ervorming op Europa werkt. “Toen ik zaterdag onderweg was naar de faculteit zag ik veel studenten aankomen met plakkaten”, zegt Hannelo-

In hun stoutste dromen hadden de initiatief­nemers gehoopt op 500.000 betogers. Het werden er meer dan 1 miljoen. Samen riepen zij zaterdag op tot een strengere wapenwetge­ving in de Verenigde Staten. Alleen al in Washington D.C. kwamen zo’n 800.000 voornameli­jk jonge mensen de straat op, maar ook in tal van andere staten kreeg de oproep gehoor. Zo ook in Florida, waar Hannelore Niesten uit Lanaken aan een postdoctor­aat werkt en meewandeld­e in de nu al historisch­e ‘March for Our Lives’. “Ik heb echt het gevoel dat dit een kentering is.”

Hannelore NIESTEN re. “Zo wist ik dat de demonstrat­ie ook hier zou plaatsvind­en. Uiteindeli­jk daagden hier zo’n 1.000 à 1.500 mensen op, vooral jongeren.”

“Wij zijn de revolutie”

Concreet eisten de initiatief­nemers een aantal wetswijzig­ingen, zoals een verbod op semi-automatisc­he wapens en het optrekken van de leeftijdsg­rens voor de aankoop van machinegew­eren van 18 naar 21 jaar. Daarnaast vragen ze ook een databestan­d voor de wapenverko­op die gekoppeld is aan een strenge controle op de kopers. De protestbor­den tijdens de mars - gaande van ‘Bescherm onze kinderen, niet de wapens’ tot ‘wij zijn de revolutie’ - gingen echter nog een stukje verder. “De jongeren zien het hier ook veel ruimer”, zegt Hannelore. “Het gaat voor hen over hun toekomst, waarin ze niet elke dag willen vrezen geconfront­eerd te worden met gevaar. Met de mars willen ze ook gehoord worden. Ik leef nu bij een ouder echtpaar, en zij vertelden me dat 90 procent van de inwoners van Florida voorstande­r is van een wapenbeper­king. Maar omdat de politiek gesteund wordt door de NRA (de Amerikaans­e wapenlobby, red.), komt dat er niet van.” Vorig jaar trokken 575.000 mensen naar Washington D.C. voor een betoging tegen president Donald Trump en voor vrouwenrec­hten. Dat resulteerd­e uiteindeli­jk onrechtstr­eeks in de #metoobeweg­ing. De studenten hopen nu op een gelijkaard­ig effect. “Ik heb echt het gevoel dat dit een kentering is”, zegt Hannelore. “Als er een schietpart­ij in een school plaatsvond, werd daar tot nu enkele dagen over geschreven in de kranten, en dan ging de storm liggen. Parkland is voor veel mensen de druppel geweest, het besef dat het echt anders moet. Volgens mij zal deze beweging dan ook niet snel gaan liggen.”

Het gaat voor al deze jongeren over hun toekomst, waarin ze niet elke dag willen vrezen geconfront­eerd te worden met gevaar

Trump

President Donald Trump, die tijdens de betoging in zijn buitenverb­lijf in Florida verbleef, reageerde niet op de mars. Het Witte Huis liet in een statement wel weten “de vele moedige studenten toe te juichen.” “Kinderen beschermen is een absolute prioriteit voor de president”, klonk het verder.

 ?? Foto AFP ?? In Washington D.C. liepen zo’n 800.000 mensen mee in de ‘March for Our Lives’.
Foto AFP In Washington D.C. liepen zo’n 800.000 mensen mee in de ‘March for Our Lives’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium