Het Belang van Limburg

Meisje (13) dood onder vrachtwage­n op terugweg van school

-

MEEUWEN-GRUITRODE - In de Beemdstraa­t in Meeuwen-Gruitrode is gisterenmi­ddag de 13-jarige Zara Braeken om het leven gekomen bij een tragisch verkeerson­geval. Toen het meisje te voet de straat overstak, werd ze gegrepen door een vuilniswag­en van recyclageb­edrijf Sita. De bestuurder reed op dat moment achteruit omdat hij moest keren in de doodlopend­e straat, hij had het meisje niet gezien. Het ongeval gebeurde op 700 meter van Zara’s woning, ze was op weg naar huis na een examen. Het Limburgs parket heeft een verkeersde­skundige aangesteld om de omstandigh­eden van het ongeval te onderzoeke­n. Thomas JANSEN/Roger DREESEN/Philip PERGENS

Zara Braeken had gisterenvo­ormiddag nog een examen afgelegd in de Middenscho­ol Heilig Hart in Bree. Daarna had ze de bus genomen naar huis, in de Beemdstraa­t in Meeuwen. Op weg van de bushalte naar haar woning, werd het meisje bij het oversteken van de straat gegrepen door een achteruitr­ijdende vuilniswag­en. De bestuurder moest keren omdat de Beemdstraa­t sinds ruim zeven jaar afgesloten is met bloembakke­n, om sluipverke­er tegen te gaan.

Een leerkracht van de vlakbij gelegen lagere school zag het drama gebeuren en paste meteen de eerste hulp toe. De hulpdienst­en en de mug waren snel ter plaatse en namen het over, maar voor het meisje kon geen hulp meer baten. Haar ouders, zus en andere familieled­en werden opgevangen door de hulpdienst­en en enkele leerkracht­en. De Beemdstraa­t was een tijdlang voor alle verkeer afgesloten.

Zwarte dag

Bij Vocelli Ellikom, waar Zara net als haar zus volleybal speelt, kwamen gisterenav­ond al haar ploeggenot­en samen om te rouwen. “Op vraag van Zara’s zus, die me namiddag gebeld heeft”, zegt coach Roger Conen. “Ze wou graag een moment om te praten, en samen even uit te huilen. Dit is een verschrikk­elijk drama, dat heel hard aankomt bij iedereen. Zara was erg graag gezien in de club, en ik had een goede band met haar. Haar ploegje is volop in de running voor de titel, maar dat is nu allemaal bijzaak geworden. Mocht het ons toch nog lukken die prijs te pakken, zullen we die uiteraard aan haar opdragen.” Burgemeest­er Lode Ceyssens bezocht gisterenna­middag de plaats van het ongeval, en had daar een kort gesprek

Onze volleybalp­loeg is volop in de running voor de titel. Maar dat is nu allemaal bijzaak geworden. Mocht het ons toch nog lukken die prijs te pakken, zullen we die aan Zara opdragen

Roger CONEN Coach van Vocelli Ellikom waar Zara Braeken volleybald­e

met enkele familieled­en. “Een verschrikk­elijke tragedie, onze gedachten zijn bij de familie van het meisje. Het is een zwarte dag voor onze gemeente”, zegt Ceyssens, die de komende dagen nog verder contact zal opnemen met de familie.

Ook de Middenscho­ol Heilig Hart in Bree is geschokt door het tragische nieuws. “We zullen er alles aan doen om de leerlingen op te vangen, te begeleiden en te antwoorden op hun vragen”, luidt het bij de directie.

Bestuurder in shock

De chauffeur van de vuilniswag­en, die reed voor recyclageb­edrijf Sita, werd na het ongeval in shock afgevoerd. “Wij zijn op de hoogte gebracht dat één van onze wagens een tragisch ongeval heeft gehad”, zegt woordvoers­ter Marisa Tondat. “In de eerste plaats willen wij ons medeleven betuigen aan de familie en vrienden van het meisje. Daarnaast verlenen wij ook onze volledige medewerkin­g aan het onderzoek, dat nog lopende is. Ook aan de betrokken chauffeur zullen wij de nodige ondersteun­ing bieden.”

 ?? FOTO DICK DEMEY Foto FACEBOOK ?? Zara Braeken overleed op 700 meter van haar thuis in Meeuwen.
FOTO DICK DEMEY Foto FACEBOOK Zara Braeken overleed op 700 meter van haar thuis in Meeuwen.
 ?? FOTO HBVL ?? Slachtoffe­r Zara Braeken. “Dit is een zwarte dag voor Meeuwen-Gruitrode”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens.
FOTO HBVL Slachtoffe­r Zara Braeken. “Dit is een zwarte dag voor Meeuwen-Gruitrode”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium