Het Belang van Limburg

Westerse landen wijzen Russen uit BEHALVE BELGIË

België moet nog beslissen over maatregele­n

-

Zestien lidstaten van de Europese Unie gaan Russische diplomaten uitwijzen. België is daar voorlopig niet bij, al roept premier Michel vandaag nog zijn vicepremie­rs bij hem om te overleggen over de kwestie. Ook de VS, Canada en Oekraïne doen mee aan een gecoördine­erde actie van het Westen na de vergiftigi­ng van de Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter.

Op de Europese top van Brussel vorige week kreeg de Britse premier Theresa May de eendrachti­ge steun van alle EU-lidstaten in haar veroordeli­ng van Rusland als zeer vermoedeli­jke verantwoor­delijke voor de vergiftigi­ng van de Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia in het Engelse Salisbury begin deze maand.

Speciale situatie

Gisteren voegden veertien van die lidstaten meteen de daad bij het woord. Onder meer Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland, Italië en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen wijzen in totaal 30 Russische diplomaten uit. Europees president Donald Tusk, die gistermidd­ag de maatregel aankondigd­e, zei niet uit te sluiten dat er nog lidstaten zullen volgen en kreeg ’s avonds dankzij Spanje (nog 2) en Hongarije (1) gelijk. In België bleef het echter windstil. Ons land wijst voorlopig geen Russische diplomaten uit omdat het “de communicat­iekanalen wil openhouden”, zo liet de woordvoerd­er van Buitenland­se Zaken weten. Op de top van vorige week had premier Michel al een breed gedragen voorstel om een twintigtal Russische diplomaten die geaccredit­eerd zijn bij de Europese Unie uit te wijzen, afgeblokt. België was daar als enige van de 28 tegen wegens de speciale situatie van ons land, dat zowel de hoofdzetel van de Europese Unie als die van de NAVO op zijn grondgebie­d heeft. Technisch betekent dat immers dat die Europese (en straks eventueel NAVO-)diplomaten door België zouden moeten worden uitgewezen. Maar Rusland hanteert bij dergelijke uitwijzing­en een wederkerig­heidsregel. Dat zou al snel betekenen dat ook alle zes Belgische diplomaten in Rusland zouden worden uitgewezen.

Kernkabine­t

Toch staat Michel door het initiatief van de andere Europese landen onder druk om actie te ondernemen. Het punt staat daarom als eerste geagendeer­d op het kernkabine­t, waar hij samenzit met de vicepremie­rs.

Didier Reynders, MR-vicepremie­r én buitenland­minister, kondigde aan dat hij op de vergaderin­g “een voorstel op bilateraal vlak” zou presentere­n. Dat zou erop kunnen wijzen dat ons land enkel de “gewone” diplomaten uitwijst, en geen enkele Russische diplomaat bij de NAVO of de EU. Dat zouden er dan minder dan zes zijn, rekening houdende met het aantal Belgische diplomaten in Moskou.

Een ander scenario is bijvoorbee­ld om de koninklijk­e familie niet naar het WK voetbal in Rusland te sturen, net zoals de Britten eerder hebben beslist. In ieder geval is iedereen het erover eens dat ons land niet kan achterblij­ven om solidair te zijn met GrootBritt­annië.

Niet alleen de EU zet Russische diplomaten aan de deur. De Verenigde Staten hebben aangekondi­gd 60 “gekende Russische spionnen” uit te wijzen (48 bij de Russische ambassade in Washington, 12 bij de VN in New York), Canada wijst er vier uit en Ruslands buurland Oekraïne zet er dertien aan de deur.

Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken “protesteer­t krachtig” tegen de uitwijzing­en die getuigen van “de voortzetti­ng van de lijn van confrontat­ie die erop gericht is de situatie te verergeren”. Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov liet weten dat “het wederkerig­heidsprinc­ipe steeds van toepassing zal zijn”.

 ?? Foto AFP ?? Een agent wandelt voorbij de Russische ambassade in Berlijn. Duitsland stuurt vier Russische diplomaten huiswaarts.
Foto AFP Een agent wandelt voorbij de Russische ambassade in Berlijn. Duitsland stuurt vier Russische diplomaten huiswaarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium