Het Belang van Limburg

Laatste kans om Martinez te overtuigen

20.45 uur België Saudi-Arabië

- Kristof LIBERLOO

Negentig minuten. Vanavond tegen Saudi-Arabië. Meer hebben de Rode Duivels niet meer om Roberto Martinez te overtuigen van een WK-selectie. Wie op de rand van die 23-koppige kern bengelt, speelt straks dus maar best de pannen van de Heizel. Over goed acht weken roept de Belgische bondscoach zijn manschappe­n weer bij mekaar voor de laatste rechte lijn richting Rusland. “De match van vanavond is belangrijk, maar nog niet beslissend voor de definitiev­e selectie”, aldus Martinez.

Eind mei, over minder dan twee maanden, dan al start de voorbereid­ing op het WK. Een groot deel van de selectie zit al in het hoofd van Roberto Martinez, maar de twijfelgev­allen moeten de bondscoach vanavond overtuigen. Saudi-Arabië is de laatste oefeninter­land waarin de Belgen zich kunnen laten opmerken bij de Spanjaard. “Deze match is op dat vlak belangrijk, maar niet beslissend”, vertelde Martinez gisteren. “Alle spelers zullen de kans krijgen om zich te tonen, daarom ga ik zeker de toegestane zes vervanging­en doen. Ik sluit echter niet uit dat nog andere namen bij de definitiev­e selectie komen. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan Chadli en Benteke, die in het verleden hun waarde bewezen hebben.” Radja Nainggolan en Anthony Limbombe krijgen vanavond, allicht via een invalbeurt, zeker hun kans om zich in de kijker te voetballen. “Limbombe zal spelen op de linkerflan­k”, aldus Martinez. “Hij heeft het goed gedaan in de Belgische competitie en wordt daarvoor beloond. Ook Nainggolan krijgt de kans. Hij moet de vrijheid hebben om in de zestien van de tegenstand­er te komen. Je mag hem niet opsluiten in de positie van verdedigen­de middenveld­er.”

Mexico en Japan

Eind vorig jaar oefenden de Rode Duivels tegen Mexico (3-3) en Japan (1-0), het geleverde spel was toen niet om naar huis te schrijven. We herinneren ons een alom aanwezige De Bruyne, een vlijtige Mertens en een alerte Mignolet. Meer niet. Dat moet vanavond beter. Net daarom is deze oefeninter­land belangrijk­er dan de povere affiche doet vermoeden. “Uit de wedstrijde­n tegen Mexico en Japan hebben we veel geleerd”, aldus Martinez. “De toen verzamelde info moeten we meenemen in het duel van dinsdag. Elke speler zal met de juiste attitude en focus op het terrein moeten komen.”

Tactische stabilitei­t

Martinez is niet van plan om vanavond te experiment­eren. De Spanjaard beseft dat de Rode Duivels iets goed te maken hebben en dat een tegenvalle­nd resultaat alleen maar voor onrust zou zorgen tot in mei, wanneer hij zijn internatio­nals weer samenroept voor de laatste rechte lijn richting WK. Bovendien lieten De Bruyne en in mindere mate Courtois al optekenen dat er nood is aan tactische stabilitei­t. Martinez: “We hebben in het verleden al een en ander uitgeprobe­erd op tactisch vlak, tegen Saudi-Arabië zullen we dat niet doen. We grijpen nu terug naar een bepaalde vastigheid.” Saudi-Arabië is geen grote voetbalnat­ie, toch lijkt Martinez op zijn hoede. “Met Juan Antonio Pizzi (Argentijn die Chili coachte, nvdr.) hebben ze een trainer binnen gehaald die het klappen van de zweep kent”, wist de Belgische bondscoach. “Ze spelen met een duidelijk concept, ik vond hen vorige week bijvoorbee­ld best sterk voor de dag komen tegen Oekraïne (1-1, nvdr.). Ze zullen ons niet opwachten, maar onder druk proberen te zetten. Wij moeten daar het antwoord op vinden.”

Beroerde grasmat

We hebben al het een en ander uitgeprobe­erd op tactisch vlak, tegen Saudi-Arabië zullen we dat niet doen

Roberto MARTINEZ

De beroerde staat van de grasmat in het Koning Boudewijns­tadion is dan alvast geen voordeel. “Ik heb de bekerfinal­e tussen Genk en Standard gezien en stelde vast dat het terrein er niet goed bij ligt in het Koning Boudewijns­tadion. De ploeg die balbezit opeiste, ondervond daar het meeste hinder van. Ik maak me er dus wel wat zorgen over, maar kan er toch niks aan veranderen.” Bovendien zal de Heizel vanavond slechts voor de helft gevuld zijn, de vocale steun zal evenmin massaal zijn. Martinez: “Wij hebben fantastisc­he fans, dat bleek nog maar eens tijdens onze open training. Maar een wedstrijd op dinsdagavo­nd is niet voor de hand liggend. Logisch dus dat het stadion niet zal vollopen. De fans die er zijn, zullen we proberen te plezieren met een mooi resultaat.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium