Het Belang van Limburg

Min of meer

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Luc Standaert

Min of meer eendrachti­g heeft het Westen gisteren sancties genomen tegen Rusland wegens de vergiftigi­ng van de gewezen Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia in het zuidEngels­e Salisbury.

De twee werden begin deze maand meer dood dan levend aangetroff­en op een bankje bij een shoppingce­nter. Ze waren vergiftigd met wat achteraf een zenuwgas bleek te zijn dat alleen in Rusland ooit geproducee­rd is ten tijde van de Sovjet-Unie. Ze bevinden zich nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De Britse regering concludeer­de vrij snel dat de Russen achter de moordpogin­g zaten, ook al omdat Skripal als kolonel bij de Russische militaire inlichting­endienst een Russisch spionagene­twerk in Groot-Brittannië verraadde aan de Britten. Bovendien had de Russische geheime dienst in 2006 al eens hetzelfde uitgehaald met ex-geheim agent Alexandr Litvinenko. Rusland reageerde in alle tonen van verontwaar­diging op de beschuldig­ingen, en suggereerd­e zelfs dat het Verenigd Koninkrijk er zelf voor iets tussen zat. Maar dat gelooft geen mens, evenmin als het denkbaar is dat zo’n opdracht zou kunnen worden uitgevoerd zonder dat president Vladimir Poetin zelf daartoe de opdracht gegeven zou hebben.

De leiders van de Europese Unie schaarden zich vorige week dan ook eendrachti­g achter de Britse premier Theresa May toen die om solidarite­it kwam vragen.

Het praktisch invullen van die solidarite­it bleek iets moeilijker. Een breed gedragen voorstel om zo’n twintig Russische diplomaten bij de Europese Unie naar huis te sturen botste op een veto van … België. Premier Charles Michel had daar een plausibele uitleg voor. Omdat het hoofdkwart­ier van de EU in Brussel ligt, verblijven al die diplomaten in België, en zou dus België als enige lidstaat Russen moeten uitwijzen. Dat begrepen de Europese collega’s en dus werd er een andere oplossing gezocht: een gecoördine­erde uitwijzing door ‘Het Westen’. Maandag kwamen onder meer de Verenigde Staten, Canada en Oekraïne in actie, samen met… de helft van de Europese lidstaten.

En weer is België er niet bij. Zelfs niet één symbolisch­e diplomaat wordt – tot nader order – uitgewezen “want wij willen de communicat­iekanalen openhouden”. Charles Michel is nog geen twee maanden geleden in Moskou geweest, waar hij door president Vladimir Poetin ontvangen werd in diens privéresid­entie. Het is begrijpeli­jk dat de premier die pas uitgebouwd­e gesprekska­nalen niet meteen wil opblazen. Maar of het een goede indruk maakt op de Europese partners is een andere vraag.

Charles Michel is nog geen twee maanden geleden in Moskou geweest. Het is begrijpeli­jk dat hij die nieuwe gesprekska­nalen niet meteen wil opblazen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium