Het Belang van Limburg

15.000 bestuurder­s betrapt met meer dan 1,5 promille

-

BRUSSEL - Liefst een derde van alle betrapte dronken bestuurder­s heeft meer dan 1,5 promille in het bloed, en zit dus stomdronke­n achter het stuur. Andere weggebruik­ers lopen door hen liefst 200 keer meer kans om te sterven bij een ongeval.

Vias voerde een tijd geleden een studie uit op de spoeddiens­ten van enkele ziekenhuiz­en. Daaruit bleek dat bestuurder­s die een ongeval begaan gemiddeld 1,6 promille in het bloed hebben. In 2016 liepen meer dan 45.000 bestuurder­s tegen de lamp bij een alcoholcon­trole. Liefst een derde had meer dan 1,5 promille in het bloed. Met andere woorden: bijna 15.000 bestuurder­s waren straalbezo­pen onderweg. Dat blijkt uit cijfers die CD&V’er Franky Demon opvroeg bij minister Jan Jambon (N-VA).

“Dit zijn mensen met een beginnend of een echt alcoholpro­bleem”, zegt Marijs Geirnaert van het Vlaamse Expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “Wie zo veel drinkt in het verkeer, kan ook daarbuiten waarschijn­lijk niet meer functioner­en zonder alcohol. Deze bestuurder­s lopen daarom meermaals tegen de lamp.” Eenzelfde geluid bij Vias. “In tien jaar tijd is de pakkans

2,5 keer zo groot geworden, maar deze bestuurder­s hebben het nog steeds niet begrepen”, zegt Benoit Godart. “Dit zijn mensen waarop de bobcampagn­es geen grip hebben.” Vias verwacht beterschap door de invoering van het verplichte alcoholslo­t vanaf 1 juli. Wie betrapt wordt op een alcoholpro­millage van minstens 1,8, zal dan zo’n toestel opgelegd krijgen door een rechter. Voor recidivist­en gebeurt dat al vanaf 1,2 promille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium