Het Belang van Limburg

Verkoop van auto’s op aardgas piekt

“Nu al meer CNG-wagens verkocht dan in héél 2017”

- Ruben STEEGEN

Steeds meer Belgen kiezen tijdens hun zoektocht naar een nieuwe wagen voor een auto op aardgas. “De eerste tien weken van 2018 zijn er in ons land 2.749 CNG-voertuigen verkocht, meer dan in heel 2017”, weet Maarten Van Houdenhove van DATS 24, de grootste aanbieder van CNG in België. Volgens de tankstatio­nketen is aardgas goed voor het milieu én uw portemonne­e, maar de Bond Beter Leefmilieu is minder enthousias­t: “CNG is en blijft een fossiele brandstof.”

HASSELT -

Joost KAESEMANS automobiel­federatie Febiac “Auto’s die op CNG (compressed natural gas, nvdr.) rijden, zijn aan een steile opmars bezig”, zegt Van Houdenhove, die verwacht dat dit jaar voor het eerst de kaap van 10.000 verkochte wagens zal worden gerond. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 145. “Aardgas is dan ook met voorsprong de properste fossiele brandstof”, luidt het bij DATS 24, dat een eigen onderzoek voerde naar de milieuimpa­ct van de brandstof. “In vergelijki­ng met benzine of diesel stoten auto’s op aardgas ruim 70 procent minder fijn stof en stikstofox­iden uit. Ook de uitstoot van broeikasga­ssen ligt een pak lager. Tel daar het prijsvoord­eel bij – een kilo CNG is zo’n 35 cent goedkoper dan een liter benzine of diesel – en je begrijpt waarom zoveel Belgen voor aardgas kiezen. Bovendien zijn CNG-wagens tot vrijgestel­d van de belasting op inverkeers­telling en de jaarlijkse verkeersbe­lasting.”

Dun gezaaid

Toch schuilt er een serieus addertje onder het gras: het aantal stations waar u aardgas kan tanken, is erg dun gezaaid. Ons land telt er vandaag precies 92, waarvan tien in Limburg. In de provincies Luik en Luxemburg kunt u helemaal nergens terecht, en ook op reis naar Zuid-Frankrijk stippelt u best even op voorhand uw tankroute uit. “Maar er worden daar momenteel in ijltempo nieuwe CNG-tankstatio­ns geopend”, verzekert Van Houdenhove. “Bovendien heeft elk CNG-voertuig ook een (kleinere) benzinetan­k waar je mee verder kan. Ook bij ons komen er nog DATS-tankstatio­ns met CNG bij, dit najaar zelfs in Sint-Truiden. Bovendien help je met aardgas het milieu: het is de properste fossiele brandstof. Enkel elektrisch­e auto’s en waterstofw­agens hebben een nóg betere ecoscore.”

Fiscale cadeautjes

Volgens de Bond Beter Leefmilieu is het milieuvoor­deel van aard- gas echter beperkt. “Het klopt dat CNG-wagens minder schadelijk­e stoffen uitstoten dan vervuilend­e diesels, maar het is en blijft een fossiele brandstof”, zegt woordvoers­ter Laurien Spruyt. “De sector zou volop de kaart van elektrisch­e wagens moeten trekken. Die laten immers toe om hernieuwba­re energie te gebruiken. Dat de overheid fiscale cadeautjes uitdeelt aan bezitters van een CNG2020

Iedereen wil 100 procent groene voertuigen, maar elektrisch­e auto’s hebben nog veel beperkinge­n. CNG kan een ecologisch alternatie­f zijn

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Peter Op De Locht wisselde zijn diesel anderhalf geleden in voor een wagen op aardgas.
Foto SVEN DILLEN Peter Op De Locht wisselde zijn diesel anderhalf geleden in voor een wagen op aardgas.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium