Het Belang van Limburg

41 kinderen komen

-

Minstens 64 doden, onder wie liefst 41 kinderen. Dat is de voorlopige balans van een grote brand in een winkelcent­rum in Siberië. Wat de brand heeft veroorzaak­t, is nog niet bekend, maar er is wel al sprake van “grove inbreuken” op de brandveili­gheid.

KEMEROVO -

Bij een hevige brand in het Winter Cherry-shoppingce­nter in de Siberische stad Kemerovo, zo’n 3.600 kilometer ten oosten van Moskou, zijn minstens 64 doden gevallen. Onder hen al zeker 41 kinderen. De brand brak zondagnami­ddag uit op de vierde verdieping van het winkelcomp­lex, dat onder meer een bioscoop en een speeltuin herbergt. Het vuur zette in een mum van tijd een oppervlakt­e van 1.600 vierkante meter in lichterlaa­ie. Pas na veertien uur blussen kregen de ruim 500 brandweerl­ui de vuurzee onder controle. Ze slaagden erin 23 mensen te redden en 200 anderen te evacueren, maar konden niet beletten dat de dodentol enorm zwaar is. Dat het vuur zo snel om zich heen kon grijpen, zou komen door het gebruik van brandonvei­lige

bouwmateri­alen zoals goedkope plastic.

Paniek-sms’jes

Dat er zo veel kinderen onder de slachtoffe­rs zijn, komt doordat de schoolvaka­ntie pas was begonnen. Flink wat tieners hadden met hun schoolkame­raadjes afgesproke­n. Toen de brand uitbrak, contacteer­den velen in paniek het thuisfront, zo melden lokale media. “We staan in brand”, sms’te Maria Moroz (13). “Ik ga sterven...”

Vika Pochaninka (12) slaagde er even in haar tante Evgenia aan de lijn te krijgen. “Alles staat in brand. De deuren zijn toe. Ik kan er niet uit. Ik krijg geen lucht.” Haar tante zei nog: “Vika, trek je kleren uit en bedek je neus.” Het meisje antwoordde: “Tante, zeg

 ?? FOTO BELGA ?? Het duurde veertien uur eer de brandweer de verwoesten­de brand volledig onder controle had. 64 mensen, onder wie 41 kinderen, kwamen om.
FOTO BELGA Het duurde veertien uur eer de brandweer de verwoesten­de brand volledig onder controle had. 64 mensen, onder wie 41 kinderen, kwamen om.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium