Het Belang van Limburg

Besluit uitleverin­g Puigdemont pas na Pasen

- Marc VAN DE WEYER

De Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont is gisteren een eerste keer voorgeleid op de rechtbank in het Noord-Duitse Neumünster. Een beslissing over de door Spanje gevorderde uitleverin­g van ‘Duitslands prominents­te gevangene’ is zeker deze week niet meer te verwachten. Volgens de Belgische advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, kan de beslissing over het aanhouding­sbevel door de rechtbank in Sleeswijk-Holstein zelfs maanden aanslepen. Bij de eerste voorlei- ding gisteren werd de identiteit van de arrestant geverifiee­rd en kreeg hij de precieze inhoud van het Europese aanhouding­sbevel te horen. Het Amtsgerich­t in Neumünster besliste gisteren ook dat Puigdemont aangehoude­n blijft. Volgens een woordvoers­ter van de rechtbank is dat in het geval van een Europees aanhouding­sbevel ook de regel. De uitspraak over de uitleverin­g valt in het regionale hooggerech­tshof in Schleswig.

Zender

Er is intussen ook meer bekend over de gang van zaken rond de aanhouding. Carles Puigdemont reisde afgelopen weekend per auto terug van Helsinki naar Waterloo. De Spaanse geheime dienst had echter een zender aangebrach­t op zijn wagen, meldden diverse media. Puigdemont werd 30 kilometer na de Deens-Duitse grens op een stopplaats aan de autoweg aangehoude­n. Volgens advocaat Bekaert geen toeval: Denemarken zou het Spaanse uitleverin­gsverzoek mogelijk minder soepel behandeld hebben.

De drie afgezette Catalaanse ministers die nog in België vertoeven, worden na het reactivere­n van het Europese aanhouding­sbevel niet actief opgespoord, meldde het Brusselse parket gisteren. De drie staan ter beschikkin­g van het gerecht. Spanje is om bijkomende informatie bij het nieuwe arrestatie­bevel gevraagd.

De Spaanse regering verwelkom- de intussen de Duitse aanhouding van Puigdemont. “De arrestatie is goed nieuws en toont aan dat de instelling­en functioner­en”, aldus vicepremie­r Soraya Sáenz de Santamaría. In Catalonië zelf maken de drie onafhankel­ijkheidspa­rtijen in het parlement – de centrumrec­htse Junts per Catalunya, de linkse ERC en de anarchisti­sche CUP – zich op om vandaag alsnog Carles Puigdemont in zijn rechten als president van de Catalaanse Generalita­t te “herstellen”.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De beslissing rond de overleveri­ng van Puigdemont kan nog een hele poos aanslepen.
FOTO EPA-EFE De beslissing rond de overleveri­ng van Puigdemont kan nog een hele poos aanslepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium