Het Belang van Limburg

Letterkund­ige

-

Ik ben een letterkund­ige met een universita­ir diploma. Ik heb grammatica en literatuur gestudeerd. En zie waar het mij heeft gebracht. Hier, in een rubriekje over machtige Limburgers, die allemaal rijker zijn dan ik. De enige troost is dat niemand zo kan typen als ik. Verder is het hopeloos, en eenzaam bovendien. Maar vandaag staat er voor het eerst iemand in de lijst die ook grammatica en literatuur heeft gestudeerd. Het is Françoise Chombar, vertaler-tolk én vrouw van één miljard. Geen auto ter wereld of er zitten gemiddeld tien chips in van Melexis. Melexis is de technologi­ereus van Chombar. Indrukwekk­end. Desalniett­emin ben ik nooit onder de indruk geweest van de technologi­e van een auto. Zeker niet meer sinds je nergens nog door kunt en parkeerpla­atsen altijd bezet zijn. Een auto heeft voortaan nog drie criteria. Hij mag niet te onnozel zijn. Hij moet starten. En drie: ik wil er zo weinig mogelijk in zitten. Kan mij de technologi­e schelen. Françoise Chombar moet nu zeker zuchten. Weer zo’n vrouw die niet voor technologi­e heeft gekozen. Het is de schuld van het onderwijs. En inderdaad, het is de schuld van het onderwijs. Ik zat op een meisjessch­ool met nonnen en een uniform. Het ging daar nooit over auto’s, medicijnen of computers. Toen de eerste Golfoorlog begon, moesten wij bidden. Verder moesten wij braaf zijn.

Hoe zou ik ooit toegepaste wiskunde gaan studeren zoals Johan Thijs van de KBC. Ook hij pleit voor meer wetenschap en technologi­e op school, maar aan mij is het voorbijgeg­aan. Ik hoor het mens van natuurkund­e nog altijd zeggen: meisjes, middelpunt­vliedende kracht, dat is wat ge voelt als ge in Walibi in de Sirroco zit. Tot zover de praktische toepassing­en van de wetenschap. Waarvoor die integralen en die sinussen dienden heb ik nooit geweten.

Zodoende heb ik mij voor weinig geld de macht toegeëigen­d om geen enkele job te creëren, maar wel af en toe wat machtige mensen op de zenuwen te werken. Typisch voor een letterkund­ige.

 ??  ?? Door An Olaerts
Door An Olaerts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium