Het Belang van Limburg

Limburgse vloer voor Saudisch ziekenhuis

Airdeck in Hasselt levert 350.000 m² vloer in Jeddah

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het Hasseltse bedrijf Airdeck Building Concepts, een dochter van de groep Houben, heeft een contract in de wacht gesleept voor de levering van 350.000 vierkante meter aan vloeren voor de bouw van een megazieken­huis in de Saudische stad Jeddah. “Dit contract is mogelijk een springplan­k naar de rest van de regio”, aldus CEO Veronique Houden. Airdeck Building Concepts heeft zich gespeciali­seerd in lichtgewic­ht vloersyste­men voor gebouwen met complexe technische installati­es, zoals appartemen­ten, ziekenhuiz­en, bedrijven en laboratori­a. Het voordeel van de vloeren van Airdeck is dat leidingen voor computers, verwarming en koeling gemakkelij­ker kunnen worden weggewerkt. Dat maakt bouwen goedkoper en efficiënte­r. “Bovendien is dit vloersyste­em flexibeler, zodat een gebouw eenvoudige­r van functie kan veranderen”, zegt Veronique Houben, CEO van het Hasseltse bedrijf.

Miljardenp­roject

Airdeck heeft de voorbije jaren mooie projecten op zijn palmares kunnen bijschrijv­en, zoals Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik, het ZNA in Antwerpen en het UZ Leuven. “De Belgische markt liet verdere groei niet toe”, zegt Houben, en geïnspiree­rd door de sessies over export van werkgevers­organisati­e Voka- Limburg liet het bedrijf zijn oog vallen op Saudi-Arabië.

De eerste opdracht in dat land verhoogt de omzet van Airdeck al meteen met ruim een derde. Het bouwprojec­t is dan ook in niets te vergelijke­n met vorige contracten. “Alles is daar ineens veel groter”, aldus Veronique Houben. “Ik dacht eerst dat het ging over een vloeropper­vlakte van 50.000 m2. Dat bleek 500.000 m2 te zijn.”

Airdeck is de komende twee jaar in zijn eentje goed voor 350.000 m2 van die totale oppervlakt­e, meer dan drie keer meer dan het grootste project tot nu toe. In totaal is het contract 1,5 miljoen euro waard, meer dan een derde van de huidige omzet van 4 miljoen euro. De Special Forces Medical City in Jeddah, die wordt gebouwd door het Saudische ministerie van Defensie, is goed voor een totale investerin­g van 3 miljard euro. Met een totaal oppervlakt­e van 2 miljoen vierkante meter is het een van de grootste ziekenhuis­projecten in het Midden-Oosten.

Moderniser­ing

Bij de zoektocht naar een lokale partner werd Airdeck bijgestaan door adviesbure­au LD Export, dat gespeciali­seerd is in de begeleidin­g van ondernemer­s in de Golfregio. “Het Midden-Oosten is bezig aan een enorme moderniser­ingsoperat­ie”, zegt FrançoisXa­vier Depireux van LD Export. “Het land ondergaat een ingrijpend veranderin­gsproces. Bovendien wordt er enorm geïnvestee­rd in toerisme en gezondheid­szorg. Belgische bedrijven kunnen daar een graantje van meepikken.” In Riyadh werkt Airdeck samen met een lokaal familiebed­rijf. Zij produceren de vloereleme­nten, die daarna 1.000 km verder naar Jeddah verhuizen. “Riyadh is perfect gelegen ten opzichte van de Verenigde Arabische Emiraten”, zegt Houben, die Saudi-Arabië ziet als een springplan­k naar de rest van het Midden-Oosten.

 ?? Foto LUC DAELEMANS ?? Cathérine Dreesen (rechts) en Veronique Houben van Airdeck.
Foto LUC DAELEMANS Cathérine Dreesen (rechts) en Veronique Houben van Airdeck.
 ?? Foto HBVL ?? Airdeck uit Hasselt bouwt mee aan een van de grootste ziekenhuiz­en in het Midden-Oosten.
Foto HBVL Airdeck uit Hasselt bouwt mee aan een van de grootste ziekenhuiz­en in het Midden-Oosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium