Het Belang van Limburg

CHECK “Fitte vrouwen hebben 90 procent minder kans op dementie”

-

FACT

Heel fitte vrouwen hebben 90 procent minder kans om dement te worden. Krijgen ze de ziekte toch, dan gebeurt dat later dan bij vrouwen met een slechte conditie. Dat zou blijken uit een Zweedse studie.

CHECK

Onderzoeke­rs van de universite­it van Gotenburg rekruteerd­en in 1968 191 vrouwen tussen 38 en 60 jaar en volgden hen tot 2012. De vrouwen deden bij aanvang een maximale inspanning­stest op de fiets en werden afhankelij­k van het resultaat ingedeeld in weinig fit, middelmati­g fit en zeer fit. In de volgende 44 jaar werden ze zes keer onderzocht op tekenen van dementie. Van de 191 vrouwen hadden er 44 op het einde van de studieperi­ode dementie ontwikkeld. Rekening houdend met andere beïnvloede­nde factoren stelden de onderzoeke­rs vast dat 32 procent van de weinig fitte vrouwen, 25 procent van de middelmati­ge fitte dames en slechts 5 procent van de zeer fitte vrouwen dementie ontwikkeld­en. Daaruit berekenden ze dat sportieve vrouwen van middelbare leeftijd 88 procent minder kans hebben op dementie. Krijgen ze het dan toch, dan gewoonlijk op veel latere leeftijd (gemiddeld op 90 jaar) in vergelijki­ng met weinig fitte vrouwen. De onderzoeke­rs besluiten dat ze niet kunnen bewijzen dat fysiek actief zijn op middelbare leeftijd het risico op dementie met zekerheid vermindert, maar hun onderzoek draagt wel bij tot andere studies die tot gelijkaard­ige resultaten komen.

Ze hebben gelijk, dit effect kan je moeilijk bewijzen. Bovendien ging het hier om een observatio­nele studie die helemaal geen oorzakelij­k verband kan aantonen. Dat neemt niet weg dat het vermoeden dat een goede conditie het risico op dementie vermindert, met deze studie versterkt wordt. Bij fitte vrouwen blijven het hart en de bloedvaten in betere conditie op oudere leeftijd, en een goede bloedcircu­latie verbetert het risico op dementie. Een veelvoorko­mende vorm van dementie (vasculaire dementie) wordt namelijk veroorzaak­t door een slechte conditie van bloedvaten in de hersenen. Toch spelen nog andere factoren een rol in de ontwikkeli­ng van dementie, waaronder de genetische aanleg bijvoorbee­ld en leeftijd op zich, en daar kan je niets aan veranderen.

De studie zelf is goed uitgevoerd (de fitheid werd gemeten op basis van een inspanning­stest en niet bevraagd, zoals in veel andere studies), maar het gaat om een relatief kleine groep vrouwen, en enkel uit Zweden. Bovendien

duurde de studie erg lang (44 jaar) en haakte een deel van de vrouwen voortijdig af. Dat maakt het cijfer een stuk onbetrouwb­aarder.

 ?? Foto LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium