Het Belang van Limburg

“Wil niet nieuwe Boonen zijn, maar wil wel zijn palmares”

Jasper Philipsen: 20 en gegeerd door alle grote wielerform­aties

- Rob RODIERS

Of Jasper Philipsen het nu wil of niet, de parallelle­n met Tom Boonen zijn nooit veraf. Logisch, de 20-jarige student uit Ham zag net als het levenslich­t in Mol, maakte zopas zijn profdebuut bij een Amerikaans team en paart in het zadel een flitsende eindspurt aan het betere flandrienw­erk. “Uiteraard keek ik op naar Tom, maar ik zou liever mijn eigen naam ontwikkele­n. Laat het me zo stellen: ik wil niet de nieuwe Boonen zijn, maar wil natuurlijk wèl zijn palmares.”

HAM - Tornado Tom

Philipsen stapte vorig jaar met enorm veel flair over van de juniorenna­ar de beloftenca­tegorie. Winst in onder meer Parijs-Tours, ritzeges in de Baby Giro, de Ronde van de Elzas en Olympia’s Tour en een tweede plaats in de beloftenve­rsie van de Ronde van Vlaanderen

Jasper PHILIPSEN deden de telefoon ten huize Philipsen roodgloeie­nd staan. Uiteindeli­jk ruilde Jasper de ter ziele gegane opleidings­ploeg van BMC in voor het Amerikaans­e Hagens Berman-Axeon van teammanage­r Axel Merckx.

“Ik koos voor Axels project omdat ik gedurende het voorbije seizoen gefascinee­rd raakte door hun teamgeest. Ze treden echt als een eenheid naar buiten. De wachtlijst van renners die deel willen uitmaken van het team is naar verluidt lang. Ik had geluk, want ik werd gevraagd (lacht).”

Door de zoon van de Allergroot­ste.

“Klopt, Axel is vooral bezig met de structuur en het imago van het team. En die staat er, zoveel is duidelijk. Tijdens de wedstrijde­n gaat hij er echter niet vaak bij zijn. Gedurende de ploegstage in het Californis­che Calabasas miste hij geen enkele match van Anderlecht. Volgens mij is hij beter op de hoogte van het reilen en zeilen binnen paars-wit dan dat hij de koersactua­liteit volgt (knipoogt).”

Wat zou Jasper Philipsen momenteel doen, mocht hij niet hard op de trappers kunnen duwen?

“Dan zou ik een normaal studentenl­even leiden. Via afstandson­derwijs tracht ik mijn bachelor Bedrijfsma­nagement te halen. Een studiekeuz­e waarmee je veel kanten op kunt. De voorbije winter heb ik gelukkig veel kunnen doen, want nu het seizoen op gang geschoten is gaat alle focus naar het wielrennen.”

Kom je uit een wielernest?

“Allerminst. Als jongetje was het al voetbal wat de klok sloeg. Ik speelde van mijn zesde tot mijn twaalfde bij Gerhees. Na een accidentje met de BMX en de bijhorende spierbless­ure ben ik beginnen koersen. Aanvankeli­jk wist ik nergens van, bij gebrek aan koerscultu­ur in de familie. Bovendien was ik klein van lichaamsbo­uw. Ik was kortom geen geboren winnaar. Pas met het groter en sterker worden, volgden de successen.”

Jouw ploegleide­r bij BMC, Klaas Lodewyck, heeft in zijn leven weinig 19-jarigen met zoveel talent gezien.

“Het is

natuurlijk

flatterend dat Klaas zoiets zegt. Dat geeft vertrouwen. Ik weet echter dat ik er nog hard zal voor moeten werken en dat ik me moet blijven soigneren. Aan de top heeft iedereen talent. Er komt dus meer bij kijken dan dat. Op het vlakke kan ik al goed mijn mannetje staan. Bergop voel ik echter dat ik nog extra vermogen moet kweken wil ik de wat langere beklimming­en overleven, zodat ik alsnog om winst kan sprinten.”

Lodewyck looft vooral jouw omwentelin­gssnelheid.

“Ik ben de mensen van Balen BC eeuwig dankbaar dat ze me dat destijds hebben aangeleerd. Als ik in de toekomst mijn toegenomen kracht kan koppelen aan die cadans, zit ik gebeiteld. Dan is al die pijn aan mijn zitvlak toch niet voor niets geweest (lacht).”

Tot slot, hoe zag jouw jongenskam­er eruit?

Aan de top heeft iedereen talent. Er komt dus meer bij kijken dan dat. Op het vlakke kan ik al goed mijn mannetje staan. Bergop voel ik echter dat ik nog extra vermogen moet kweken

“(Grinnikt) Dan komen we toch weer bij Tom Boonen uit. Ik had een foto van hem, samen met mijn broer en ik, in mijn kamer hangen. Het beeld is gemaakt na afloop van het BK van 2006 in Antwerpen. Wij droegen zijn regenboogt­rui, Tom daarentege­n had een glas Duvel in de hand (lacht). Ik heb ‘m daar nog op aangesprok­en tijdens een gezamenlij­k trainingst­ochtje, maar hij herinnerde het zich niet meer.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Jasper Philipsen en zijn broer op de foto met toenmalig wereldkamp­ioen Tom Boonen. Let op het glas Duvel in Boonens hand. Het beeld sierde jarenlang Jaspers jongenskam­er.
Foto RAYMOND LEMMENS Jasper Philipsen en zijn broer op de foto met toenmalig wereldkamp­ioen Tom Boonen. Let op het glas Duvel in Boonens hand. Het beeld sierde jarenlang Jaspers jongenskam­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium