Het Belang van Limburg

Onderzoek naar milieuvero­ntreinigin­g

-

Passerende buren en natuurlief­hebbers schrokken afgelopen weekend van wat ze zagen. “Er dreven vetogen op het water”, vertelt Els Gubbelmans. “Wij zijn nadien teruggekee­rd om watermonst­ers te nemen met een bokaal. We hebben dat gedaan vlak bij de plek waar het opgepompt werd. Het water rook naar benzine en glinsterde. We hebben in een ander emmertje water genomen van de Dautenbeek, op de plek waar de beek onder de verkavelin­g door weer aan de oppervlakt­e komt. Volgens de vergunning moet het water dat opgepompt wordt, geloosd worden in de Dautenbeek. Die Dautenbeek stroomt door tuinen van mensen in de Steenakker­straat en Lijsterstr­aat.”

Demer

Uiteindeli­jk stroomt de Dautenbeek over in de Demer. “Niet in de Dautenweye­rs zoals veel mensen denken”, legt Richard Vuurstaek, voorzitter van Natuurpunt Diepenbeek, uit. “We willen de Dautenbeek op termijn wel weer door het vijvergebi­ed laten lopen en ook gebruiken om de vijvers te vullen. Maar nu gebruiken we de beek hoogst uitzonderl­ijk voor toevloeiin­g wanneer de Dautenweye­rs, waar we de boomkikker alle kansen willen geven, droog dreigen te vallen in warme zomermaand­en.” “We maken ons niet alleen ongerust over de kikker, maar zeker evenveel over de gezondheid­seffecten voor de omwonenden en de impact op onze leefomgevi­ng”, zegt Els Gubbelmans.

“Die installati­e draaide nu al anderhalve week”, vertelt buurvrouw Lieve Verbeeck. “Of die olielaag al meteen op het water dreef? Dat weet ik niet zeker. Maar het water had wel een vuile kleur. Al hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat het ook per definitie vervuild is.”

Riolering

Maandagoch­tend werd het gemeentebe­stuur verwittigd. “We hebben meteen onze milieuambt­enaar ter plekke gestuurd”, zeggen burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR) en milieusche­pen Karen Alders (N-VA). “Die heeft de aannemer aanvankeli­jk verzocht om het water niet langer in de beek maar in de riolering te lozen. Daarvan zijn we alleszins zeker dat het gezuiverd wordt. Tegelijk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium