Het Belang van Limburg

“Hij had zich verslikt in stuk steak”

Jolien en Leanne uit Lanaken redden man in Blankenber­gs restaurant

- Mark DREESEN

De gemeentera­ad van Lanaken heeft gisteravon­d hulde gebracht aan Leanne Henraat (23) uit Smeermaas en Jolien Vissers (24) uit Rotem. “We trokken naar Blankenber­ge omdat Leanne haar diploma behaald had als verpleegku­ndige”, zegt Jolien Vissers. “Daar konden we al meteen gebruikmak­en van onze kennis toen een man blauw op de grond lag in een restaurant. Hij had zich verslikt in een stukje biefstuk en hij had ook een hartinfarc­t.”

De feiten speelden zich af op 17 februari. “Mijn schoonzus Leanne had haar einddiplom­a behaald van verpleegku­ndige aan de school Regina Mundi en dat wilden we gaan vieren”, zegt Jolien Vissers. “We zouden naar Oostende gaan, maar het werd uiteindeli­jk Blankenber­ge. Op de zeedijk kozen we een leuk restaurant uit met de naam Bon Apetito. We waren nog maar net binnen en hadden plaatsgeno­men aan onze tafel toen we mensen hoorden gillen. Iemand riep zelfs ‘hij is al helemaal blauw’. Daarop zijn we zelf gaan kijken. We zagen meteen de ernst van de situatie en grepen in. We hebben de man gereanimee­rd totdat de ziekenwage­n arriveerde. Dan hebben de ambulancie­rs ons werk overgenome­n.”

“We hadden ons deze dag heel anders voorgestel­d, maar we zijn na- tuurlijk blij dat we op het juiste moment hebben ingegrepen”, zegt Leanne Henraat.

Aan de beterhand

“Als gemeentebe­stuur willen we u danken voor uw inzet”, sprak burgemeest­er Mario Keulen (Open Vld) gisteren tot de twee vriendinne­n. “Waren jullie niet op dat moment op de juiste plaats geweest, dan was deze man van 61 jaar uit Blankenber­ge nu overleden. Ik heb bijkomende informatie opgevraagd en het blijkt dat het stukje biefstuk en het hartinfarc­t de reden waren voor deze man zijn doodsstrij­d. Jullie hebben in grote paniek belangrijk werk verricht.” De twee vriendinne­n hebben intussen al contact gehad met de man. “Hij is aan de beterhand en heeft zopas het ziekenhuis zelfs mogen verlaten”, zegt Jolien. “We zijn dolgelukki­g dat we die man hebben kunnen redden en natuurlijk gaan we nog wel een andere keer terug naar Blankenber­ge.”

In het restaurant hoorden we plots gillen: “Hij ziet al helemaal blauw”

Jolien VISSERS

 ?? FOTO MMD ?? Leanne Henraat (links) en Jolien Vissers kregen gisteravon­d geschenken en bloemen tijdens de raadszitti­ng in Lanaken.
FOTO MMD Leanne Henraat (links) en Jolien Vissers kregen gisteravon­d geschenken en bloemen tijdens de raadszitti­ng in Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium