Het Belang van Limburg

Tourvedett­en op de kasseien

Waarom niemand snapt dat Valverde, Quintana en Bardet testen in Dwars door Vlaanderen

- Bram VANDECAPEL­LE

Mooi wielervolk gisteren op Zaventem: Alejandro Valverde en Nairo Quintana, de nummers één en twee van de Ronde van Catalonië, plus Romain Bardet. In navolging van Mikel Landa in de E3 Harelbeke komen de drie klimmers in Dwars door Vlaanderen van de kasseien proeven met het oog op de kasseirit in de Tour. De andere Tourfavori­eten blinken uit in afwezighei­d. “Logisch. In vergelijki­ng met de stroken van Roubaix zijn de Vlaamse kasseiwege­n boulevards.”

De keurig geplaveide ChampsElys­ées. Tot vrijdagnam­iddag was de boulevard in Parijs voor Mikel Landa hét beeld van een kasseistro­ok. Toen de Movistar-renner als 86ste en dik veertien minuten achter winnaar Terpstra over de meet bolde in Harelbeke, was er voor de gevleugeld­e Baskische klimmer een nieuwe wereld opengegaan. “Ik zou het niet te vaak willen doen, maar ik ben blij dat ik van de kasseien geproefd heb. Ik heb geleerd hoe je het best over de kasseien kunt rijden, welke lijnen je moet nemen en welke bandendruk het beste is.” Trek-ploegleide­r Dirk Demol grinnikt als hij de reactie van Landa te horen krijgt. “Ik denk niet dat Landa veel heeft bijgeleerd. Het positioner­en of het wringen in de kasseiklas­siekers kan je niet leren. Je kan dat of je kan dat niet. En je leert het al zeker niet na één dag. En wat zijn ervaring met het rijden over kasseien betreft… Vergeleken met de kasseistro­ken van Roubaix (die de Tour 2018 aandoet, nvdr.) zijn de stroken in Vlaanderen echte boulevards”, aldus de winnaar van Parijs-Roubaix 1988.

Servais Knaven, winnaar van Roubaix in 2001 en al enkele jaren ploegleide­r van Team Sky, treedt Demol bij. “Deze Vlaamse klassieker­s hebben niks te maken met de kasseien van Roubaix en dus ook niet met die van de Tourrit. In Harelbeke waren hoop en al vijf kilometer vlakke kasseien. Landa praat over ervaring opdoen, maar wat voor ervaring is dat dan? Als je het echt wil proberen, rijd dan gewoon mee in Parijs-Roubaix.”

Plaatsen opofferen

Bij Team Sky (Froome) en TrekSegafr­edo (Mollema) hebben ze ook een kopman voor de Tour in huis, maar sturen ze die niet naar de Vlaamse klassieker­s. “Wij hebben vorige dinsdag met Froome de kasseirit van Roubaix verkend. Dat is veel leerzamer dan hem gewoon in een koers te droppen”, zegt Knaven. “Het positioner­en en het wringen kan je net zo goed leren in Parijs-Nice.” Morgen dus geen Froome of Mollema in Dwars door Vlaanderen. Wel Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Romain Bardet, en zondag maakt Vincenzo Nibali zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen. Voor de winnaar van Milaan-Sanremo geldt de Ronde van Vlaanderen niet als een verkenning voor de Tourrit, hij wil gewoon zien hoever hij kan geraken in Vlaanderen­s Mooiste, om ooit terug te keren om te winnen. Ook bij Bardet is het oprakelen van het kasseigevo­el niet dé reden van zijn korte tussenstop in Vlaanderen. “We hebben met Romain de kasseien van Roubaix al eens verkend. Hij is hier omdat hij graag eens wil proeven van een Vlaamse wedstrijd. Hij deed hetzelfde in de Strade Bianche, en werd daar meteen tweede. Ook wil Romain woensdag iets terugdoen voor Naesen, nadat die in de Tour vorig jaar drie weken voor hem op kop had gereden”, aldus ploegleide­r Julien Jurdie.

Maar 5,2 kilometer

Blijven nog over Nairo Quintana en Alejandro Valverde. “Ik denk niet dat Valverde naar Vlaanderen komt om wat ervaring op te doen. Hem kennende komt hij naar hier om te doen wat hij altijd doet: winnen. En ik zie hem er ook toe in staat”, zegt Lotto-Soudal-manager Marc Sergeant. In 2014 deed Valverde al eens mee in Dwars door Vlaanderen. Hij streed toen tot tien kilometer van de meet voor een plaats op het podium om uiteindeli­jk als 36ste te finishen. Ook Quintana reed al eens mee in Waregem. In 2015 eindigde hij 78ste. Ook dat jaar stond er in de Tour een kasseirit op het programma.

Sergeant vindt de wedstrijdk­euze van Movistar wat vreemd. “Op het vernieuwde parcours van Dwars door Vlaanderen liggen weinig vlakke kasseistro­ken.” In totaal 5,2 km, verspreid over de Mariaborre­straat (2.400 meter), de Varent (2.000 meter) en de Herlegemst­raat (800 meter). “Ik heb hun ploegmanag­er Unzué een bericht gestuurd of hij wel wist dat het parcours niet meer hetzelfde is als twee jaar geleden. Er zijn veel andere Vlaamse klassieker­s met meer kasseikilo­meters.”

 ??  ??
 ?? Foto CARLO COPPEJANS ?? Alejandro Valverde (links) en Nairo Quintana komen deze week van de Vlaamse kasseien proeven.
Foto CARLO COPPEJANS Alejandro Valverde (links) en Nairo Quintana komen deze week van de Vlaamse kasseien proeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium