Het Belang van Limburg

Cricket in crisis

Gele kleefband in onderbroek zet edele sport op zijn kop

- Yannick CAMS

Een lederen balletje, wat gele kleefband en een witte onderbroek. Dat zijn de hoofdrolsp­elers in een merkwaardi­g schandaal dat de cricketwer­eld op zijn kop zet. Australiër Cameron Bancroft probeerde tegen Zuid-Afrika de bal te manipulere­n, maar werd betrapt door de camera’s. De premier spreekt van een schande. Een sportnatie is in rouw. “Cricket is een gentleman’s game en valsspelen een doodzonde”, weet Hasselaar Hassan Shah, voorzitter van Cricket Vlaanderen.

“Ik ben geschokt en teleurgest­eld. Ik kan amper geloven dat het Australisc­he crickettea­m betrokken is bij zulk bedrog. Onze spelers zijn rolmodelle­n en cricket staat synoniem voor fair play. Voor alle Australiër­s, die hun cricketspe­lers op een voetstuk plaatsen is dit een enorme teleurstel­ling.” Australisc­h premier Malcolm Turnbull wond er in een eerste reactie geen doekjes om. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zondaars Cameron Bancroft en Steven Smith aan de schandpaal worden genageld. Maar wat is er nu precies aan de hand? Hassan Shah (29), voorzitter van Hasselt Cricket Club en Cricket Vlaanderen, legt het voor ons uit. “Wij noemen dat ball tampering: valsspelen met een cricketbal. De bal heeft een harde kern met een lederen bekleding. Als je bijvoorbee­ld met schuurpapi­er aan een kant van de bal een stukje weghaalt, maakt de bal andere bewegingen in de lucht. Dat zorgt ervoor dat de batsman, de man met de houten stok, de baan van de bal niet goed kan inschatten.”

Brildoekje

Bancroft werd in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika betrapt door de camera’s. “De beelden tonen hoe hij met een stukje gele plakband over de bal wrijft. Kapitein Steven Smith waarschuwt hem via de oortjes. Op dat moment neemt Bancroft de tape uit zijn broekzak en verstopt die in zijn onderbroek. Als de ref hem om uitleg vraagt, toont hij plots een zwart brildoekje. De scheidsrec­hter heeft het niet gezien, maar uiteindeli­jk is het wel naar buiten gekomen.” Kapitein Smith moest achteraf toegeven dat ze voor de wedstrijd het plan beraamd hadden. “Als het om één speler ging, was het minder erg. Maar dit gaat over een hele groep. Het lijkt wel een complot”, zegt Shah.

Staatszaak

Cricket is een staatszaak in Australië. De captain wordt wel eens de, op de premier na, invloedrij­kste man van het land genoemd. Smith schopte het nog tot Australiër van het Jaar, maar valt nu dus van zijn voetstuk. “Valsspelen is in cricket een doodzonde”, verduideli­jkt Shah. “Je hebt de spelregels en daarnaast heb je the spirit of the game. Cricket is een gentleman’s game. De ref tegensprek­en is bijvoorbee­ld al ongehoord en in zo’n wereld gebeurt dan zoiets. Dat is een schande.” Smith krijgt één wedstrijd schorsing en zet een stap opzij als kapitein. Dader Bancroft komt ervan af met drie strafpunte­n en een boete. Extra strafpunte­n kunnen hem bovendien een schorsing opleveren. De sportgekke Australiër­s zijn boos en ontgoochel­d. “Ik vermoed dat mensen als Steven Smith zich een soort goddelijke status aanmeten en denken dat ze zich alles kunnen permittere­n”, verklaart Steven Georgakis, professor Sport aan de universite­it van Sydney aan de BBC. “We zien onszelf als een echte sportnatie en dit beeld is nu helemaal aangetast.” Het land blijft verweesd achter. “Cricket is er een religie”, legt Hassan Shah uit. “Bij ons is de sport nog niet zo bekend, maar we tellen intussen toch al vijftien clubs in heel Vlaanderen. Als voorzitter van Cricket Vlaanderen wil ik de Vlaamse jongeren betrekken bij onze sport. We geven al initiaties op scholen, maar ik wil die graag uitbreiden naar de hogeschole­n, zodat ook de toekomstig­e sportleraa­rs cricket leren kennen.”

 ?? Foto AFP ?? Valsspeler Cameron Bancroft mag het gaan uitleggen bij de umpires nadat hij tijdens het spel gele tape in zijn broek liet verdwijnen (inzet).
Foto AFP Valsspeler Cameron Bancroft mag het gaan uitleggen bij de umpires nadat hij tijdens het spel gele tape in zijn broek liet verdwijnen (inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium