Het Belang van Limburg

‘Boetesyste­em’ buitenscho­olse kinderopva­ng ter discussie

-

“De nieuwe regeling stuit op nogal wat verzet”, weet Lies Jans. “Zo valt de periode van reservatie en het daaraan gekoppelde boetesyste­em niet in goede aarde bij werkende ouders. Zeker voor wie vaak onverwacht­e wijziginge­n in zijn beroepslev­en meemaakt, zijn de regels niet haalbaar. Daarom willen we van de schepen horen of er al geëvalueer­d is en of er mogelijkhe­den zijn om de regelingen aan te passen.”

Duizend kinderen

“Onze stedelijke buitenscho­olse kinderopva­ng is enorm in trek, want op elf locaties in Hasselt verwelkome­n we dagelijks gemiddeld 1.000 kinderen voor en na de lesuren”, geeft schepen Karolien Mondelaers (CD&V) aan. “Daar zetten we elke dag heel wat personeel voor in en we voorzien in een ruim aanbod aan activiteit­en en speelmater­iaal. Om de best mogelijke omkadering voor alle kinderen te garanderen vragen we ouders inderdaad sinds 1 januari om uiterlijk op woensdagav­ond door te geven wanneer ze verwachten dat hun kind de volgende week in de opvang zal zijn. Die gegevens helpen ons om activiteit­en voor te bereiden, duidelijke afhaallijs­ten op te stellen en het personeel efficiënt in te zetten. Bovendien is het systeem flexibel: afwijkinge­n tijdens de week zijn mogelijk. Ouders betalen hiervoor een administra­tieve Karolien MONDELAERS

Schepen bijdrage. Maar ze krijgen ook een aantal ‘jokers’ waardoor er die dagen geen bijdrage nodig is.”

Evaluatie

“Net omdat we opvang voor iedereen willen garanderen, zijn er ook praktische grenzen aan de flexibilit­eit”, vervolgt de schepen. “Voor de overgrote meerderhei­d van de ouders verloopt dit systeem vlekkeloos. Maar we hebben inderdaad ook vragen en opmerkinge­n van enkele ouders ontvangen. Die nemen we mee in de al geplande evaluatie. We bekijken nu of het aantal jokers of het bedrag van de administra­tieve boete moet worden aangepast. Hoeveel en wat, dat is te vroeg om nu al concreet te zeggen. En het moet van twee kanten komen. Als mensen willen dat we dezelfde kwaliteit van opvang behouden, dan staat daar een kostprijs tegenover.”

Omdat we kwalitatie­ve opvang voor iedereen willen garanderen, zijn er praktische grenzen aan de flexibilit­eit

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In Hasselt zijn er elf locaties voor buitenscho­ol kinderopva­ng, zoals Okido in Kermt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In Hasselt zijn er elf locaties voor buitenscho­ol kinderopva­ng, zoals Okido in Kermt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium