Het Belang van Limburg

Van Mini tot Alechinsky

Opnames ‘Tussen Kunst en Kitsch’ in Gallo-Romeins Museum

- Dirk ROEFFLAER

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren werden maandag opnames gemaakt voor het populaire tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, dat al 35 jaar in Nederland op de buis komt. Meer dan duizend mensen hadden zich vooraf ingeschrev­en. “Helaas is 95% van de voorwerpen niet waardevol”, zegt presentato­r Frits Sissing. ‘Tussen Kunst en Kitsch’ is sinds oktober 1984 een vaste waarde op de Nederlands­e televisie met gemiddeld tussen 1,5 en 2 miljoen kijkers. In het programma worden de mooiste antiek- en kunstschat­ten en de meest bijzondere kitschobje­cten onder de loep genomen. Maar liefst 1.040 mensen hadden zich vooraf ingeschrev­en voor de opnamedag, zowat 40% kwam uit Nederland, zelfs uit het verre Friesland. Overal kwam je mensen tegen met zorgvuldig ingepakte ‘zolderscha­tten’ of erfstukken. Sommigen sleurden zelfs met kasten. Een Morris Mini uit de jaren ’60 mocht niet mee naar binnen. De objecten werden beoordeeld door een team van 13 Nederlands­e kunst- en antiekexpe­rts. De mooiste verhalen en de meest bijzondere objecten werden gefilmd door een crew van 53 mensen. De uitzending is gepland in oktober.

Vakantie

“Het is hier lekker druk. We hebben in het verleden ook al in Gent en Oostende gefilmd. Dankzij de vriendelij­ke ontvangst voelt het hier aan als een vakantie-uitje”, zegt presentato­r Frits Sissing. “De deelnemers mogen maximum drie voorwerpen meebrengen. Helaas is 95% hiervan meestal niet waardevol.”

De opnames leverden gisteren toch enkele waardevoll­e schatten op: een zwart-wit tekening van Alechinsky uit 1965, een bronzen aapje uit 1920, een Chinese schotel uit 1700 en een Tongenaar had twee bronzen Afrikaanse hangers mee. Die werden getaxeerd op 4.000 euro per stuk. Voor andere Tongenaren viel het verdict minder goed mee. Zussen Lizzy en Denise Pansar schoven in de rij aan met een metalen vogelkooit­je: “Ik heb het in de jaren ’70 gekocht bij een antiquair in Brussel. Ik ben er ooit mee op tv geweest in het programma van Jos Ghysen en Jef Dupain”, wist Lizzy. Expert Fred Kats stelde haar teleur: “Dit vind je op elke braderie. De aanschafpr­ijs is 100 euro, maar dit exemplaar is maar 50 euro waard.” “Ik doe hem toch niet weg hoor”, mompelde Lizzy. Clément Morias sleepte met een schilderij van de Moerenpoor­t onder de arm: “Het hing in de woonkamer van mijn ouderlijke huis en dan spreek ik over de jaren ’40”, wist de Tongenaar. “Volgens de expert is het een paar honderd euro waard. Ik ben heel content.”

Cobra

Voor de Maastricht­se Sandra Kluseman kon de dag niet meer stuk. Haar aquarel uit 1947 van de Nederlande­r Constant Nieuwenhui­js werd geschat op 10.000 euro: “Ik heb het werk gekregen van mijn schoonmoed­er en zij was indertijd de levensgeze­llin van de schilder die de Cobra-beweging oprichtte. Dit schilderij gaat nooit weg.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium