Het Belang van Limburg

Loods gaat in vlammen op

Asbestgeva­ar na zware bedrijfsbr­and

- Jozef CROUGHS

Een uitslaande brand heeft gisterocht­end omstreeks 4 uur een loods in de Alkense Lindestraa­t volledig in de as gelegd. Ook het aanpalende bedrijfsge­bouw werd verwoest. Het is nog niet duidelijk wat in de loods lag opgeslagen, maar vermoedeli­jk gaat het om hout. Volgens buren werd er geregeld met potgrond gesjouwd, wat zou kunnen wijzen op een cannabispl­antage. Omdat er asbestgeva­ar was, werd de Lindestraa­t in beide richtingen afgesloten.

Toen de brandweer toekwam, ging het al om een uitslaande brand. “De naastgeleg­en woning hebben we kunnen vrijwaren. Maar de loods en het bedrijfsge­bouw aan de voorkant zijn volledig verwoest”, zegt sectorcomm­andant Frederick van der Have. “Aangezien de dakbedekki­ng bestond uit asbesthoud­ende golfplaten, is het quasi zeker dat er asbestdeel­tjes zijn vrijgekome­n. Daarom hebben we de omwonenden gevraagd om ramen en deuren dicht te houden.”

Lang nablussen

De buurt werd ook hermetisch afgesloten. “We hebben een veiligheid­szone van 250 meter ingesteld”, aldus korpschef Rohnny Maes. “De hele loods was bedekt met asbesthoud­ende golfplaten. Het nablussen heeft de hele voormiddag nog geduurd. Rond de middag kwam een branddesku­ndige met speurhond ter plaatse om de oorzaak te achterhale­n.” Een buurman had de vlammen opgemerkt en hij verwittigd­e de brandweer. Het vuur was uitgebroke­n in een van de loodsen van de vroegere maalderij Punie in de Lindestraa­t. Mogelijk moet een aanpalende woning geëvacueer­d worden, omdat een muur van de loods door de hitte bol is komen te staan. Het is afwachten of de muur gesloopt kan worden, zodat er geen gevaar meer is voor het huis. Het gebouw was verhuurd aan een aannemer in restaurati­ewerken. Een ander deel van de loods werd dan weer onderverhu­urd. Het is nog niet duidelijk wat daar de inhoud was. Het gerechteli­jk onderzoek is in handen van de recherche van Borgloon.

Cannabis

Intussen gaf het gemeentebe­stuur opdracht aan een gespeciali­seerde firma om de asbestverv­uiling in kaart te brengen en om na te gaan of de volksgezon­dheid gevaar loopt. “De gemeente houdt de inwoners op de hoogte in verband met het asbestgeva­ar. Intussen werd de perimeter van 250 meter teruggebra­cht tot de rechtstree­ks betrokken woningen in de buurt. De Lindestraa­t blijft ook nog preventief afgesloten voor het verkeer om de gespeciali­seerde firma de opruimings­werken te laten uitvoeren. Dinsdag (vandaag, nvdr.) als de onderzoeks­resultaten bekend zijn zullen we de nodige maatregele­n nemen”, zegt burgemeest­er Marc Penxten (N-VA). Volgens de buurman die de brandweer belde werd de loods gebruikt als opslagplaa­ts voor oud hout en stenen. Een deel van de loods werd onderverhu­urd. Het was de buurman opgevallen dat daar verdacht veel potgrond werd aangevoerd. Volgens hem is het niet uitgeslote­n dat er een cannabispl­antage in was ondergebra­cht. De huurder was zelden daar en had weinig contact met de buurt.

We hebben een veiligheid­szone van 250 meter ingesteld. De hele loods was bedekt met asbesthoud­ende golfplaten

Rohnny MAES Korpschef brandweer Borgloon

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De zware brand verwoestte de oudemaalde­rijloodsen van de gebroeders­Punie.
FOTO JOZEF CROUGHS De zware brand verwoestte de oudemaalde­rijloodsen van de gebroeders­Punie.
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De loods en het aanpalende bedrijfsge­bouw zijn volledig verwoest. De witte woning ernaast kon worden gevrijwaar­d.
FOTO JOZEF CROUGHS De loods en het aanpalende bedrijfsge­bouw zijn volledig verwoest. De witte woning ernaast kon worden gevrijwaar­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium