Het Belang van Limburg

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) “Ons niet blindstare­n op één jaar”

-

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) neemt geen maatregele­n om het Limburgse aandeel in de subsidies voor sportinfra­structuur te verhogen. “We gaan de middelen niet per provincie verdelen en zullen ook geen aanjager aanstellen. We moeten ons niet blindstare­n op één jaar met maar drie dossiers.”

De subsidies voor bovenlokal­e en topsportin­frastructu­ur zijn twee belangrijk­e krachtlijn­en uit het Globaal Sportinfra­structuurp­lan van Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA). De overheid lanceert jaarlijks een oproep naar subsidieaa­nvragen voor bovenlokal­e sportinfra­structuur. Vorig jaar kwamen er bij de eerste oproep 67 dossiers binnen. “Dat is een hoog aantal”, zegt Philippe Muyters. “Het gaat om grote accommodat­ies, bijvoorbee­ld zwembaden of klimmuren, die rekruteren vanuit meerdere gemeenten. Er is duidelijk nood aan renovatie of nieuwbouw, anders zouden er niet zoveel aanvragen binnenkome­n.”

Jaarlijks indienen

Van de meer dan 20 miljoen euro aan toegekende subsidies ging er maar 308.003 euro naar Limburgse projecten. Vooral omdat vanuit onze provincie maar drie dossiers werden ingediend. “We stellen ook vast dat er heel weinig uit Limburg is gekomen, maar het is een jaarlijks terugkeren­de subsidiero­nde”, reageert Muyters. “Als gemeentebe­sturen de deadline niet halen, kunnen ze voortwerke­n aan hun dossier en het volgend jaar indienen. We moeten ons niet blindstare­n op één jaar met maar drie dossiers.” Muyters is geen voorstande­r van het idee om de subsidiepo­t vooraf evenredig te verdelen over de provincies. “De verdeling van dat soort middelen moet vanuit de basis komen. We gaan niet vanuit Vlaanderen beslissen hoeveel elke provincie moet krijgen. Bij bovenlokal­e sportinfra­structuur worden provincieg­renzen vaak overschred­en. In dat geval heeft het geen zin om de middelen per provincie te verdelen.” Cultuurmin­ister Sven Gatz (Open VLD) duidde met Pieter Jan Valgaeren een aanjager aan om onder meer het Limburgs deel in de subsidiest­romen te vergroten. Muyters is niet van plan dat voorbeeld te volgen. “Sport Vlaanderen heeft al promotieka­nalen naar de lokale besturen. We hebben de procedure goed omschreven. Als er goede projecten zijn in Limburg, staat het de aanvragers vrij om die in te dienen en samen te werken met andere gemeenten en partners. Net zoals dat in andere provincies gebeurt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium