Het Belang van Limburg

Zo klop je Quick-Step

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Timmie van Diepen

Het is niet D-day, maar wel B-day. De Vlaamse regering buigt zich vandaag over de veel besproken betonstop en het overkoepel­ende Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen. Aan dat plan wordt nu al sinds 2011 gewerkt en het belang ervan is nauwelijks te overschatt­en. Na onze decenniala­nge kampioenst­itels in de ruimtelijk­e verrommeli­ng, ligt er eindelijk een langetermi­jnvisie op tafel waar het de komende 25 jaar met het Vlaamse landschap naartoe moet. In een regio waar ruimtelijk­e ordening in het verleden als een vervelende bijkomstig­heid werd beschouwd, komt dat plan geen moment te vroeg. In Vlaanderen wordt nog altijd zes hectare open ruimte per dag aangesnede­n. Dat is een onhoudbare situatie, zo beseffen de regeringsp­artijen maar al te goed. De grote lijnen zijn dan ook duidelijk: in 2025 moet de inname van open ruimte terugvalle­n tot drie hectare per dag om uiteindeli­jk in 2040 te landen op een volledige betonstop.

Maar of er vandaag ook een beslissing valt in dit zo belangrijk­e dossier is ondanks de hoogdringe­ndheid nog maar de vraag. Zoals zo vaak in de Belgische en Vlaamse politiek - in dat opzicht verschille­n ze weinig van elkaar wordt alles aan elkaar gekoppeld. Het Energiepac­t, het statiegeld: het is politieke pasmunt voor een akkoord over ons zo dierbare en door Jacques Brel ooit bejubelde Vlakke Land.

Dat is niet alleen cynisch, het doet ons ook vrezen voor een Vlaams compromis à la belge, zonder rekening te houden met de echte gevoelighe­den in dit dossier. De vraag is namelijk niet of, maar hoe we die betonstop uiteindeli­jk willen bereiken. Waar willen we dat Vlaanderen zich in de toekomst nog kan ontwikkele­n en waar niet? Het antwoord in de regeringsg­ebouwen aan het Brusselse Martelaren­plein is simpel: dichtbij de centra, waar vandaag de knooppunte­n en voorzienin­gen liggen. Dat betekent: binnen de Vlaamse Ruit, ook wel bekend als het centrum van het heelal.

Rond dat middelpunt zweven de dunner bevolkte planeten Limburg en West-Vlaanderen. Als de huidige criteria gehandhaaf­d blijven, zullen die twee provincies - die net door hun gebrekkige ontsluitin­g vandaag achterophi­nken - nog minder ontwikkeli­ngskansen krijgen dan ze nu al hebben. Dat vanuit Brussel wordt geredeneer­d dat we met de 3,5 miljard euro aan reconversi­emiddelen al genoeg hebben gekregen, helpt niet. De Limburgse werklooshe­id mag dan wel onder het Vlaamse gemiddelde zijn gedoken, het mag de toekomstig­e uitdaginge­n niet vertroebel­en.

Net daarom is het belangrijk dat ook de provincie een eigen stem krijgt in dit debat. Zonder afbreuk te doen aan de overkoepel­ende ruimtelijk­e visie, maar wel met voldoende mogelijkhe­den om zelf keuzes te maken. Of willen we de Vlaamse centralisa­tie zo ver doordrijve­n dat de parking straks echt een lege betonvlakt­e wordt, omdat de bewoners van de andere planeten noodgedwon­gen moeten samenhokke­n in woontorens in het centrum van het land?

Willen we de Vlaamse centralisa­tie zo ver doordrijve­n dat “de parking” straks echt een lege betonvlakt­e wordt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium